13 Kasım 2012 Salı

Devrim ile ihtilal arasındaki farklar nelerdir ?


Devrim ile ihtilal arasındaki farklar nelerdir ? : Devrim , devrilmek fiilinden türemiştir . Bir toplumun devrim geçirmiş olması o toplumda bir ihtilal sonucunda yeni bir düzen geldiği yargısını bize verir .
Fransız İhtilali 1789 ' da başladığı zaman Avrupa devletlerine sıçrayacak ulus - devlet modeli yeni keşfedilmişti . Laiklik de o şekilde yerleşti .
Devrim , ihtilalden sonra gelen bir aşamadır . İhtilal kısa süreli bir harekettir .Fransız İhtilali , sosyal eşitsizlikleri gidermek için yapılmıştır . Krallar ve soylular , burjuva sınıfının sırtından geçiniyorlardı . Halk kötü yönetimden rahatsızdı . Bazı beceriksiz kralların da etkisiyle Fransız İhtilali patlak verdi .
Devrimlerde din ve inanç öğesine dokunulmaması gerekir . Yoksa toplum kendisini inkar etmiş olur . Örneğin 1917 Rusya sosyalist ihtilalinde halk bunalımların sonucunda sosyalistlerin peşinden gitti . Bu devrim aynı yüzyılın sonunda sona erdi . Bu devrimde inanç öğesi de değiştiriliyordu . Bu bakımdan sosyalist ihtilal başarıyla sonuçlanmamıştır .
Her devrimde bir öndere ihtiyaç vardır . Türk devriminde de bir önder vardır . Fransız devriminde önder pek fazla çıkmamıştır . Bunun nedeni temelin sağlam olmasıydı .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...