29 Ocak 2014 Çarşamba

Lorenz eğrisi ne demektir ?

Lorenz eğrisi ne demektir ? : Gelir dağılımı eşitsizliğinin ölçümünde kullanılan bir eğridir . Yatay eksende nüfusun , dikey eksende ise gelirin kümülatif yüzdelerinin kullanıldığı bir kutu diyagramda gösterilir .
Orjinden geçen bir doğru çizilir . Bunun adı eş bölüşüm doğrusudur . Ayrıca bu eş bölüşüm doğrusu 45 dereceliktir . Bu doğrunun her noktasında nüfus gelirden eş pay almaktadır .
Lorenz eğrisi eşitsizliği gösterir ve de bu eğri eş bölüşüm doğrusunun altında çizilen bir eğridir . Eşitsizlik arttıkça eğri de daha eğimli olmaktadır .

Bölgesel gelir dağılımı ne demektir ?

Bölgesel gelir dağılımı ne demektir ? : Bir ülkede elde edilen milli gelirin coğrafi bölgeler arasındaki dağılımıdır . Bölgeler aynı derecede kalkınmış değildir . Her bölge gelirden aynı derecede pay alamamaktadır .
Bazı bölgeler gelirden daha fazla pay almaktadır . Pay alamayan bölgeler ise geri kalmaktadır . Gelir dağılımıyla ilgili sorunlarda bölgelerin nüfus ve sosyal yapı gibi özellikleri dikkate alınmalıdır . Her bölgeye uygun çözümler üretilmelidir .
Gelir dağılımı , bir ülkede belli bir dönem içinde üretilen mal ve hizmetlerden elde edilen gelirin kişiler ya da gruplar arasındaki dağılımıdır .

Eksper ile ilgili tanımlar hakkında neler söylenebilir ?

Eksper : İsimdir . Fransızca kökenli bir sözcüktür . " expert " sözcüğünden türetilmiştir . Bilirkişi de denilen bir sözcüktür . Kazandığı bilgi ve deneyime dayanarak söz söyleme yetkisine sahip olan ve buna güvenilerek düşünce ve yorumlarına başvurulan kişidir .
Güzel sanatlarda ; bazı sanat eserlerinin doğruluğunu bilme ve değerini takdir etme işi ile uğraşan kişi demektir .
Hukukta bilirkişi olarak geçer .
Eksper - muhasip ( sayman ) : Hesapları kendi adına ve sorumluluk içerisinde denetleme , düzenleme , değerleme ve düzeltme işlerini görebilen kişidir .
Deniz ticaret hukukunda eksperler dispeçci ( dispatch eksperi veya dispeç eksperi ) olarak geçer . Tütün eksperlerinden yararlanma kanun veya nizamname ile düzenlenir . Rehin , ulaşım ve sigorta işlerinde eksperler önemlidir . Taşınır ve taşınmaz malların değer takdiri , ticaret işlemlerinde malın niteliklerine uygun rapor verme ve hasarların tespiti gibi incelemeler eksperler tarafından yapılır .
Eksperlik : Eksperin vazifesidir . Bilirkişilik de denilir .

23 Ocak 2014 Perşembe

Mısır ' da ölü gömme gelenekleri nasıldı ?

Mısır ' da ölü gömme gelenekleri nasıldı ? : Mısırlılar zamanında ölüler toprağa gömülürdü ilk başlarda . Sıcağın etkisiyle ceset nemini kaybederdi . Bunu tesadüfen farkeden Mısırlılar , ölüleri mumyalamak gerektiğine inandılar .
Mısır ' da mumyalama işlemi 70 gün sürerdi . Mumyalama işlemlerinde başta cesedi yıkama gelirdi .Sonra iç organlar çıkarılırdı . Kalp içeride bırakılırdı .
Cesetler , kumaş ile sarınarak bir tabutun içine konulurdu .Ölünün mezarı genelde bir oda şeklindeydi .

22 Ocak 2014 Çarşamba

Mısır tarihinde önemli hükümdarlar var mıdır ?

Mısır tarihinde önemli hükümdarlar var mıdır ? : Mısır ' ın M.Ö. 15. yy. da başa geçen kadın hükümdarı Hatşepsut , ülkeyi çok iyi yönetmiştir .
3. sülale devrindeki hükümdar Coser zamanında baş heykeltraş yardımcı İmhotep tarafından ilk piramit örneği yapılmıştır .
Firavun Keops da önemli bir hükümdardır . Mısır tarihinde firavunlar , tanrının yeryüzündeki temsilcileriydiler . Ve de tanrıların olurunu , yönetim için almak durumundaydılar .

20 Ocak 2014 Pazartesi

Küreselleşme karşıtları neler öne sürmektedirler ?

Küreselleşme karşıtları neler öne sürmektedirler ? : Küreselleşme ( Globalisation ) , ülkeler arasındaki eşitsizlikleri arttırmıştır .
Küreselleşmenin bir diğer yarattığı sorun ise informel - kayıtdışı sektördür . İş güvencesinden yoksun olarak çalışan kesimler informel - kayıtdışı sektörün önemli bir kesimidir .
Çok uluslu şirketlerin toplu sözleşme masasına oturması da işverenler lehine bir durum yaratmıştır . Özellikle ticareti başka ülkelere kaydırma tehdidi işçi aleyhine bir durum oluşturmuştur .
Küreselleşmenin bir süreç olduğunu da unutmamak gerekir . Dünyada çok uluslu şirketler küreselleşmenin bir özelliğini oluşturmuştur .

Küreselleşmenin tarihi nasıldır ?

Küreselleşmenin tarihi nasıldır ? : Küreselleşme , iktisadi bir olgu iken sosyal , politik ve kültürel yönleriyle ortaya çıkan bir kavram olmuştur .
Küreselleşme , 1980 ' li yıllardan itibaren başladığı kabul edilen bir olgudur . Küreselleşme , bir akım , zihniyet ve de eylemdir .
Küreselleşme , ülkeler arasındaki eşitsizlikleri arttırdığı gibi ülkelerin kendi içlerinde de eşitsizlikleri arttırmıştır .
Küreselleşmenin buhar gücünün kullanılmasından itibaren başladığını söyleyenler bile vardır .
Küreselleşmede hizmet sektörü ayağı zayıf kalmıştır . Sanayi sektörü daha fazla artış sağlamıştır .

Emanoterapi nedir ?

Emanoretapi : Fransızca kökenlidir ve de " émanothérapie " kelimesinden gelir . Toron ve radonun türevleri gibi radyoaktif maddelerle yapılan bir tedavi şeklidir .

12 Ocak 2014 Pazar

Homo neanderthalensis ve homo sapiens hakkında önemli bilgiler neler olabilir ?

Homo neanderthalensisler , Orta Paleolitik Çağ ' da yaşamışlardır . Homo neanderthalensis ' e " neandertal insanı " da denmektedir . Buzul çağında yaşamışlardır . İlk defa ölülerini gömen de onlardır .
Bu günkü insanların temelini " Homo sapiens " oluşturuyor . Homo sapiens ' e modern insan da deniliyor . Homo sapiensler neandertal insanının yerini almıştır .

Entebbe neresidir ?

Entebbe : Uganda ' nın 1980 ' li yıllardaki eski başkentidir . Victoria gölünün kuzeyindedir . 1980 ' li yıllarda 21.000 nüfusluydu . Bir ticaret merkezidir . Bir hava alanına sahiptir .

Entelea nedir ?

Entelea : Yeni Zelanda ' da yetişen bir ağaççık . Ihlamurgillerdendir .

Entedon nedir ?

Entedon : Ufak bir böcektir . Bitki böceklerinin sırtından asalak olarak geçinir . Zarkanatlıların bir familyasındandır .

10 Ocak 2014 Cuma

Açıköğretim Uygarlık tarihi 1 dersi için deneme soruları - 2 -

1. Gondwana yaklaşık ne kadar zaman önce oluşmuştur ?
a. 300 milyon yıl
b. 400 milyon yıl
c. 200 milyon yıl

Cevap : c

Açıköğretim Uygarlık tarihi 1 dersi için deneme soruları - 1-

1. Evrenin yaşı yaklaşık ne kadardır ?
a. 16 milyar yıl
b. 15 milyar yıl
c. 14 milyar yıl

Doğru cevap : b

2. Dünya ' nın yaşı yaklaşık ne kadardır ?
a. 4  milyar yıl
b. 4,5 milyar yıl
c. 5 milyar yıl

Doğru cevap : b

Big Bang ve evrenin yaşı , yapısı nasıldır ?

Tam olarak bilinmese de evrenin yaşının 15 milyar yıl olduğu tahmin ediliyor . Evren sürekli genişliyor ve de evrendeki yaklaşık 200 milyar galaksi birbirlerinden uzaklaşıyorlar . Tahminlere göre , evren başta saf bir enerjiden oluşan , küçük , sıcak ve yoğun bir noktadan oluşuyordu . Bu saf enerji daha sonra uzayı ve maddeyi oluşturmuştur . Günümüzden 15 milyar yıl önce bu nokta teorik olarak büyümeye başladı . Buna Big Bang ( Büyük Patlama ) denilir . Big Bang , günümüzde evrenin başlangıcını açıklayan , en çok kabul gören bir teoridir .

Sosyokültürel yaklaşım ne demektir ?

Sosyokültürel yaklaşım : Hem sosyal hem de kültürel etkileri işleyen bir psikoloji yaklaşımıdır . Bu perspektifte davranışların arkasında hem genetik hem de çevre etkisi aranır . Davranışların arkasında farklı kültürlerde farklı etkiler olabildiğinden ötürü psikolojide davranışları yorumlarken gelinen kültürü ihmal etmemek gerektiği bu bakış açısında yorumlanır . Sosyokültürel yaklaşım , değişik bir yaklaşımdır .

Entemena vazosu nedir ?

Entemena vazosu : Tello ' da bulunmuştur . Gümüş bir vazodur . Yumurtaya benzemektedir . Kral Entemena için hazırlanmıştır . Üstünde aslan başlı kartal figürleri vardır . Önemli bir vazodur .

Sümerli Entemena kimdir ?

Sümerli Entemena : Bir Lagaş kralıdır . M.Ö. 3. bin yılda yaşamıştır . Ur ' da kendisiyle ilgili bir heykel bulunmuştur . Önemli bir kraldı .

8 Ocak 2014 Çarşamba

Ekmekçi küreği gibi dili var , ne demektir ?

Ekmekçi küreği gibi dili var : Çok geveze kişiler için kullanılır .

Ekber kelimesinin anlamları neler olabilir ?

Ekber : Arapça "kibr " , büyüklük ' ten türetilmiştir .
1. En büyük . Yahya Kemal ' in bu anlamda bir beyti vardır .
2. Erkek ismi .
Ekber ü erşed : Soyun en büyük ve en ergin olanı .
Allahü ekber : Tanrı uludur .
Cihâd - ı ekber , gazâ - yi ekber : Din uğruna yapılan büyük savaştır .

Selami Şahin Bana çok mu görüyorsun mp3 indir



http://www.divshare.com/download/25012260-c48

Selami Şahin ' in Bana çok mu görüyorsun adlı eserde sesinin inceliği dikkat çekiyor . " Bana çok mu görüyorsun / Sevmek yoksa bir günah mı ? / Beni neden üzüyorsun / Benim de bir canım yok mu / Döküyorsun yaprak gibi / Çiğniyorsun toprak gibi / Kaçıyorsun korkak gibi / Benim de bir canım yok mu / Taştan taşa vursan beni / Çok severim yine seni ...." sözleri sevgiliye duyulan özlemle ilgili duyguyu anlatıyor . Bu şarkı Orhan Gencebay ' a ait . Yine de başarılı yorumlanmış .

Ekabanın özellikleri nelerdir ?

Ekaba : Afrika ' da çıkan sarımtırak beyaz renkte bir tür kerestedir . Baklagillerdendir . Kamerun ' da ribi , Kongo ' da andung olarak anılır ve de kontraplak yapımında kullanılır . Afrika ' nın önemli bir üretim malzemesidir .

1 Ocak 2014 Çarşamba

Obey İngilizce ' de ne demektir ?

Obey ( Ibey ) : İtaat etmek demektir . Fiildir .

Açıköğretim sosyolojiye giriş dersi 6. ünite örnek 2 sorusu

1. Aşağıdakilerden hangisi feminist görüş çeşitlerinden değildir ?
a. Postmodern feminizm
b. Varoluşçu feminizm
c. Demokratik feminizm
ç. Psikanalitik feminizm

Cevap : c

2. Araştırmalara göre yaşlıların çoğunluğu hangi ortamı arzulamaktadır ?
a. Ailesi
b. Arkadaşı
c. Bakım hizmeti alabilmeyi
ç. Fikirsizler

Cevap : a

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...