30 Temmuz 2016 Cumartesi

Palyatif ne demektir ?

Palyatif ; bir sıfattır . Yeterli etkinliği olmayan , bir süre için olan , geçici anlamına gelir .

27 Temmuz 2016 Çarşamba

Barış Manço , şarkılarında neden yoksulları korumayı tavsiye etmiştir ?

Barış Manço , şarkılarında neden yoksulları korumayı tavsiye etmiştir ?
Barış Manço , milliyetçi ve sosyal bir insandı . “ Katip arzuhalim “ adlı şarkıyı söylerken şarkının sonuna doğru 1970 ‘ li yılların kardeş kavgasına vurgu yapan bir konuşma yapmıştır .
“ Kayaların oğlu “ adlı şarkısında Anadolu ‘ nun bir Türk yurdu olması gerektiğine vurgu yapmaktadır .
“ Hemşerim memleket ni ‘ re ? “ adlı şarkısında savaşları , katliamları kınamıştır o .

Onun şarkıları yoksulu korumayı , giydirmeyi , helalinden kazanıp yemeyi övmektedir . “ Sarı çizmeli Mehmet ağa “ adlı şarkısında bu konulara açıkça vurgu yapmaktadır .  “ Yoksul görsen besle kaymak bal ile “ derken de buna işaret etmektedir .

13 Temmuz 2016 Çarşamba

Kamu hukukunun dalları arasında neler vardır ?

Kamu hukukunun dalları arasında neler vardır ?
Kamu hukuku , bir astlık – üstlük ilişkisi olan hukuk ilişkilerinin olduğu daldır . Devlet , mesela memurlara giysi için bir terziye sipariş verdiyse bu , özel hukuka giren bir ilişkidir .
Özel hukuk ise eşitler arası ilişkileri düzenleyen bir hukuk dalıdır . Diyelim ki bir kamulaştırma veya istimlâkta devlet üst bir hukuk süjesi olarak ilişkiye girdiği için bu , kamu hukukuna girer .
Ceza hukuku , iş hukuku , vergi hukuku , yargılama hukuku , idare hukuku gibi dallar kamu hukukuna girer .

Mesela vergi hukukunda devlet bir üst süje olarak vergi almaktadır . Bunun için yani vergi , resim ve harçların konulması , kaldırılması veya düzenlenmesi için kanun yolu gerekir  .

12 Temmuz 2016 Salı

Yumurta ne demektir ?

Yumurta : 1) Günlük protein ihtiyacını karşılayan ve marketlerde 15 ‘ erli veya 10 ‘ lu olarak satılan tavuktan çıkan yiyecek . 2) Dişilerde ( mesela insanlarda ) döllenebilen üreme hücresi . 

6 Temmuz 2016 Çarşamba

Ex nihilo nihil sözü ne anlama gelmektedir ?

Ex nihilo nihil ; hiç ‘ ten hiç anlamına gelen  Latince bir sözdür . Epikkuros ve Lucretius ‘ un felsefesini özetler . Persius ‘ un bir şiirinde geçer ( Satirler 3 / 84 ) . “ De nihilo nihil “ diye başlayan şiir “ Hiç ‘ ten hiçbir şey çıkmaz . Hiçbir şey hiç ‘ ten çıkmaz , hiçbir şey  yaratılmamıştır ve alem  ebedidir . “ anlamına gelir .  Bu bakımlardan Roma ‘ da Latin dünyasında bir yaratılmışlığa karşı hafif veya kuvvetli bir cephe alındığı söylenebilir . Roma ‘ da Hıristiyanlığın kabulü ve devlet dini olmasından önce bu tür görüşlerin düşünce dünyasında hakim olduğunu söylemek mümkündür . Hıristiyanlık tek tanrı inancını getirirken tanrı tanımaz düşüncelerin dolaşması pek mümkün değildir .

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...