26 Temmuz 2012 Perşembe

1. Dünya Savaşı ' ndan esintiler

Konu : 1. Dünya Savaşı ‘ ndan bütün devletler etkilenmiştir . ABD gibi yenen devletler bile ekonomik olarak çöküntüye uğramışlar ve de savaş , faşizm ve nazizm gibi iki büyük tehlikeyi ortaya çıkarmıştır . Bu savaşta 9 milyonu aşkın insan hayatını kaybetmiş ve de Almanya , Avusturya – Macaristan İmparatorluğu , Bulgaristan ve Osmanlı Devleti yenilgiyi kabul etmek zorunda kalmışlardır .
1. DÜNYA SAVAŞI ‘ NDAN ESİNTİLER
Avusturya – Macaristan veliahdını Sırplı teröristler öldürmeseydi 1. Dünya Savaşı çıkmayabilir miydi ? Sanmam … Çünkü bu bir süreç meselesiydi .
Wilson İlkeleri yenen devletlerin yenilenlerden tazminat almayacaklarını söylüyordu . Fakat İtilâf Devletleri onarım bedeli adıyla yine tazminat aldılar . Osmanlı Devleti ile Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandığı zaman ünlü 7. maddede İtilâf Devletleri ‘ nin güvenliklerinin tehlikeye düşeceği zaman stratejik bölgeleri işgal edebileceği yazılıydı .
Versay Antlaşması da Almanya ile imzalandı . Alman İmparatorluğu çökmüştü . Almanya ‘ da cumhuriyet kuruldu .
1. Dünya Savaşı ‘ nda 9 milyonu aşkın insan hayatını kaybetmiştir . Bu kadar insan işgücü olsaydı ekonomiler ne derece rahatlardı acaba , değil mi ? ! …
İtalya ‘ da Mussolini iktidara gelmiştir . Faşizm gibi yıkıcı bir anlayış 2. Dünya Savaşı ‘ nın hazırlayıcısı olmuştur .
Almanya ‘ da da Adolf Hitler gibi nazizmin kurucusu olan bir önder çıkmıştır . Bu da yıkıcı bir anlayıştır .
Yenen devletler arasında ABD de vardı . Fakat ekonomik yönden çöküntüye uğramak ( ve o kadar işgücünün savaşta hayatını kaybetmesi karşısında ) kaçınılmaz olmuştur .
Savaştan Osmanlı Devleti , Bulgaristan , Almanya , Avusturya – Macaristan İmparatorluğu yenik çıkmış ve de çok ağır şartlar taşıyan anlaşmalar imzalamışlardır .

E – postam : dussunce@yahoo.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...