Aharlama , terbiye edilmemiş kağıt için en uygun yoldur . Aharlamak için pişmiş nişasta , yumurta akı , pirinç unu , şap lazımdır . Özel karışım , kitap sayfaları gibi kağıtlar için kağıda sürülür . Kağıtlar şaplı suda da bekletilir . Mühre denilen bir araçla kağıtlar mührelenir , cilalanır . Mühreleme gecikirse kağıt çatlar . Tâlik yazı hattatları , hazırladıkları kağıtları imzalarlar .
Bu işin ustalarından Ahmet Karahisarî , yumurta akının içine misk attırır , yazılarının güzel kokmasını sağlardı . Ayrıca yumurta akının içine boya da atılabilir , yazılar renklenmiş olur . Bu renklerden gül kırmızısı gibi olanlar makbuldür .
Aharlanmış kağıtta mürekkep kıvamlı akar . Aharlama usulü , yazı ( hat ) sanatı açısından bir kolaylık olmuştur . Kağıt üstü bir silgiyle silinebilir . Yazı çalışanlar mühre ile mühreleyip kağıtları cilalarlar ve sonra yine kullanırlardı . Kağıdın pahalı olduğu bir devirde yazı sanatı için bir avantaj olmuştur aharlama usulü .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder