18 Ekim 2012 Perşembe

Atatürk İlkeleri

Atatürk İlkeleri


Sırasıyla cumhuriyetçilik , ulusçuluk ( milliyetçilik ) , halkçılık , devletçilik , laiklik ve devrimciliktir .
Cumhuriyet , halkın kendi kendisini yönetmesidir . Özellikle halkın içinden iktidarın çıkması , halkın serbest seçimlerle kararını vermesi ve çeşitli yollardan bu sürece katılabilmeleri olarak da tanımlanabilir cumhuriyet .
Halkçılık ve devletçilik ; bu günkü anayasamızda sosyal devlet ilkesiyle karşılanabilir . Devletçilik , ekonomiye devletin müdahalesinin yanında devletin yurttaşın diğer işleriyle de ilgilenmesi ve halk yararına ve halka dönük devlet olmak demektir .
Atatürk milliyetçiliği ; belli bir ırk ve soya dayanmayan bir ilkedir . Türkiye topraklarında yaşayan , kendisini bu halk ile özdeşleştiren herkes Türk yurttaşıdır . İşte Atatürk milliyetçiliği de esas olarak bunu söylemektedir .Bosna ' da yaşayan Boşnak kardeşlerimizden fazla Boşnak kendisini Türk hissettiğinden ötürü Türkiye ' de yaşamaktadır .
Laiklik , din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır . Din ve vicdan hürriyeti , devletin belli bir dine ayrıcalık tanımaması , hukuk kurallarının dine göre yapılmaması esasları laiklik için esastır .
Devrimcilik ya da inkılapçılık da her zaman yönetimde ve her ihtiyaçta yenilenebilme ve dinamik kalabilmektir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...