12 Ekim 2012 Cuma

BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA YÖNTEM NASILDIR ?

BİLİMSEL ÇALIŞMALARDA YÖNTEM NASILDIR ?
Bilimsel çalışmaların gözlem ve deneyi ön planda tutmasına karşın sosyal bilimlerde gözlem ve deney yapılamamaktadır . Hele tarih biliminde deneyden bahsedemeyiz .
Bilim , nesnel veriler ve bilgiler üretmek zorundadır . Zaten bilgi de algılanan dünyaya ait nesnel tanım önermeleridir .
Gözlem bilimin her birinde var olan bir aşamadır . Bilgilerin sınıflandırılarak bir yoruma gidilmesi de bilimsel çalışmaların özünü oluşturmaktadır .
Yöntem ; yol ve teknik demektir . Bilimde de araştırma yapılan konu öncelikle seçilmek zorundadır . Bilim ile ilim aynı anlama gelir . Hz. Peygamber ‘ in “ İlim her müslümana farzdır . “ sözü de bilimin herkeste olması gereken bir olgu olduğunu göstermektedir .
Kur ‘ an ‘ da “ Rabbim , ilmimi arttır , de ! “ tavsiyesi de herkes için geçerli bir görevdir . Bir mümin bilgisini farklı alanlarda geliştirmek zorundadır .
Yapılan yorumlar , her yerde aynı sonuçlara ulaşılmasını sağlıyorsa bunun adı kanun olur . Yoksa sadece bir teori ya da kuram oluşturulmuş olur .
Dediğim gibi gözlem olmadan bilim de olmaz . Fen bilimlerinde deneyerek , sosyal bilimlerde nesnel tanımlamalarla bilgiler sınıflandırılır ve yapılan hipotez kanunu oluşturmuyorsa başka bir hipotez arama yoluna gidilir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...