5 Ekim 2012 Cuma

GARİP HAREKETİNİN ÜYELERİ

Konu : Melih Cevdet Anday , Varlık dergisinde 1936 ‘ da şiir yaşamına başlamıştır . Orhan Veli Kanık , hayatında hiç roman yazmamıştır . Fakat şiirleştirilmiş Nasrettin Hoca Hikayeleri ‘ ni yayımlamıştır . Garip hareketinin üç ismi vardır : Oktay Rıfat , Orhan Veli Kanık , Melih Cevdet Anday .

GARİP HAREKETİNİN ÜYELERİ

1940 ‘ larda şiirde Garip hareketi görülür . Bu hareket 1930 ‘ lu yılların şiirine ve Nazım Hikmet ‘ in toplumcu şiirine tepki olarak doğmuştur .
Bu hareketin üç önemli ismi vardır : Orhan Veli Kanık , Melih Cevdet Anday ve Oktay Rıfat .
Melih Cevdet Anday , Cemal Süreyya ‘ nın deyişiyle “ duyguyla “ şiiri kotarmaktadır . Lirizmi de boşlamayan bir şairdir ve yazardır Melih Cevdet Anday .
Orhan Veli Kanık , hayatında hiç roman yazmamıştır . Fakat şiirleştirilmiş “ Nasrettin Hoca Hikayeleri “ ni yayımlamıştır .
Garip hareketinin üç ismi bu yoldaki şiirlerini “ Garip “ adlı kitapta toplarlar ( 1941 ) .
Orhan Veli Kanık , alaycılığı yergiye dönüştürmüş ve toplumsal bozuklukları da eleştirebilmiştir şiirlerinde .
Melih Cevdet Anday şiir yaşamına Varlık dergisinde başlar ( 1936 ) . Garip hareketinin üç ismi de görüşlerini ve şiirlerini Varlık dergisinde yayımlayarak şiir hareketlerine başlamışlardır ( 1937 ) .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...