25 Aralık 2012 Salı

Hatay ' ın alınmasında Atatürk ne kadar başarılı olabilmiştir ?

Hatay ' ın alınmasında Atatürk ne kadar başarılı olabilmiştir ? : Hatay , Atatürk ' ün ölümünden sonra 1939 ' da Türkiye ' ye katılmıştır . Atatürk , sağlığında Hatay ' ın anavatana katılması bakımından çok uğraşmıştır .
Atatürk , Hatay ' ı bin yıllık bir Türk yurdu olarak görüyordu . Hasta halinde bile askeri denetlemek amacıyla güney sınırına gitmiş ve orada Fransızlara göz dağı vermiştir .
Atatürk , siroz hastalığına yakalanmıştı . 23 saat dinlenmesi gerekiyordu . Böyle bir haldeyken güneye gitmesi hataydı .
Hatay , Fransızlarda başta neden kalmıştı ? Kurtuluş Savaşı sırasında Fransızlarla yaptığımız anlaşmaya göre Hatay , Fransızlarda kalmıştı . Fakat anlaşma metnine Türklerin haklarının korunması maddesi de eklenmişti . Bu maddeyle ileride Hatay ' ın Türkiye ' ye katılması yolu açılıyordu .
Atatürk ' ün ölümünden bir gün sonra 11 Kasım 1938 ' de İsmet İnönü cumhurbaşkanı seçilmişti .Onun yönetiminde iken Hatay , anavatana katılmıştı .
Atatürk , başarılı bir siyaset adamıydı . Her şeyini akıl ve bilime dayandırmıştı . Hatay ' ın alınmasında da akıl ve bilim ölçülerini esas almıştı .
Hatay , başarılı bir diplomasi sonunda alınmıştır . İsmet İnönü ' nün başarılı diplomasi siyaseti de Hatay ' ın alınmasında etkendi .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...