30 Ağustos 2013 Cuma

Düsturhan camiinin özellikleri ve yapısı

Düsturhan camii : Maksem camii adını da alır . Bursa ' da 1479 yılında yapılmış bir camiidir . Tek kubbesi , üç beşik tonozlu ( beşik tonoz ; mimari dizaynı anlatıyor . ) son cemaat yeri vardır . Küçük tip camilere güzel bir örnektir . Maksure parmaklıkları ( maksure ; eskiden kalma bir biçimi anlatıyor . ) eski devir özelliğindedir .

1916 ' da Irak cephesinde Türkler nasıl bir başarıya ulaştılar ?

1916 ' da Irak cephesinde Türkler nasıl bir başarıya ulaştılar ? : Irak cephesi , 1. Dünya Savaşı ' nda Türklerin bir cephesiydi . Türkler , tam bir başarıya ulaşamadılar .İngiliz generali Tawshend ve kuvvetleri açlıktan perişan duruma düşmüşlerdi .
İngiliz kuvvetleri , Türkleri belli bir sınırda tutmayı başardılar . Ruslardan Kasr - ı Şirin kasabası alındı . Ruslar da belli bir çizgide tutuldular .
Özellikle Ruslarla aramızda Doğu cephesinde çekişmeler oldu . Ruslar , Erzurum ' u , Trabzon ' u ve Rize ' yi almışlardı . Fakat İzzet Paşa komutasındaki 3. ordu bu konuda tam bir başarıya ulaşamadı .
Yemen cephesinde İmam Yahya , Türklere savaş bitene kadar arka çıkan tek Arap emîri oldu . Yemen cephesinde de kuvvetlerimiz İngilizlere teslim olmak zorunda kaldı .
Enver Paşa , Irak ' taki başarılar üzerine Tahran ' a kadar gitmemizi istedi . Ruslar ve İngilizleri ilerleme bakımından durdurmayı başardık .
Irak ' taki kuvvetlerimizin başında Alman generali Goltz Paşa vardı fakat tifüsten öldü . Yerine geçen Türk kumandanı ile Türkler burada Irak cephesinin başarılı bir şekilde savunulmasını sağlamış oldular .

http://bilgimim.agilityhoster.com

29 Ağustos 2013 Perşembe

1916 ' da 1. Dünya Savaşı ' nda Sina cephesinde durum nasıldı ?

1916 ' da 1. Dünya Savaşı ' nda Sina cephesinde durum nasıldı ? : Sina cephesinde Türklerle İngilizler çarpışıyordu . Sina çölünde lojistik açısından tam bir destek sağlanamadı .
Gerek Sina cephesinde gerekse de diğer cephelerde lojistik destek çok azdı . Mesela Türk kuvvetlerini yöneten Alman Goltz Paşa , tifüsten ölmüştü . İngiliz Tawshend kuvvetleri de teslim oldular .
Doğu cephesinde Ruslarla çarpışmıştık . Ruslar , Erzurum ' u aldılar . İzzet Paşa komutasındaki kuvvetlerimiz ve 3. ordu Erzurum ' u geri almak istedilerse de başarılı olamadılar . Bir ara Rize ' yi ve Trabzon ' u da Ruslar ellerine geçirdiler .
Sina cephesinde yoğun çöl şartları başarımızı etkilemiştir .
Yemen cephesinde kuvvetlerimiz başarılı olamadılar . Bunun nedenleri arasında Arapların devletten kopma istekleri vardı . İngilizlerin de kışkırtmalarıyla Şerif Hüseyin gibi emîrler ayaklandı ve burada kuvvetlerimiz yalnız kaldılar . Bir tek Yemen emîri İmam Yahya , sonuna kadar devlete bağlı kaldı . Buradaki Türk kuvvetlerine parasal destek sağlayan sadece İmam Yahya ' dır . Şerif Hüseyin bağımsızlığını ilan etti .

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...