29 Ağustos 2013 Perşembe

1916 ' da 1. Dünya Savaşı ' nda Sina cephesinde durum nasıldı ?

1916 ' da 1. Dünya Savaşı ' nda Sina cephesinde durum nasıldı ? : Sina cephesinde Türklerle İngilizler çarpışıyordu . Sina çölünde lojistik açısından tam bir destek sağlanamadı .
Gerek Sina cephesinde gerekse de diğer cephelerde lojistik destek çok azdı . Mesela Türk kuvvetlerini yöneten Alman Goltz Paşa , tifüsten ölmüştü . İngiliz Tawshend kuvvetleri de teslim oldular .
Doğu cephesinde Ruslarla çarpışmıştık . Ruslar , Erzurum ' u aldılar . İzzet Paşa komutasındaki kuvvetlerimiz ve 3. ordu Erzurum ' u geri almak istedilerse de başarılı olamadılar . Bir ara Rize ' yi ve Trabzon ' u da Ruslar ellerine geçirdiler .
Sina cephesinde yoğun çöl şartları başarımızı etkilemiştir .
Yemen cephesinde kuvvetlerimiz başarılı olamadılar . Bunun nedenleri arasında Arapların devletten kopma istekleri vardı . İngilizlerin de kışkırtmalarıyla Şerif Hüseyin gibi emîrler ayaklandı ve burada kuvvetlerimiz yalnız kaldılar . Bir tek Yemen emîri İmam Yahya , sonuna kadar devlete bağlı kaldı . Buradaki Türk kuvvetlerine parasal destek sağlayan sadece İmam Yahya ' dır . Şerif Hüseyin bağımsızlığını ilan etti .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...