8 Aralık 2013 Pazar

Kültür - küreselleşme ilişkisi nasıl açıklanabilir ?

Kültür - küreselleşme ilişkisi nasıl açıklanabilir ? : Kültür bir toplumsal birleştiricilik vasfına sahip bir olgudur . Kültürsüz toplum yoktur . Kültür , bir simge üretme etkinliğidir .
Küreselleşme ise ekonomik anlamda bir öğedir . Küreselleşen dünya aynı beğenileri oluşturmaya yarar . Ortak bir beğeni algısı yaratılır .
Popüler kültür , pazarlanan kültür ürünlerinin etkisini arttıran ve elit kültürden farklı bir olgudur .
Küreselleşen dünya , popüler kültür sayesinde ürünlerini dünya pazarına sunar . Mc Donalds gibi restoran zincirleri küreselleşen dünyanın popüler kültürden yararlandığının bir göstergesidir .
Kültür anlamı çok kapsamlı bir olgudur . Kültürel küreselleşme de kültür ürünlerinin empoze edilmesiyle ilgili bir olgudur .
Kültürü üreten varlık insandır . Aydınlanma çağının temel nesnesi insan ve düşüncedir . " Cogito ergo sum " sözü ünlü filozof Rene Descartes ' a aittir . Yani " düşünüyorum , öyleyse varım . " sözü ... Aydınlanma düşüncesinin temel felsefelerini gösteren bir ifade ...
Küreselleşme , yerel kültürleri bir zenginlik unsuru sayar . Fakat tek tipleştirici etkisi de aşikardır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...