20 Haziran 2016 Pazartesi

Dünür ne demektir ?

Dünür ; bir addır . Karı kocanın anne ve babalarından her biri ( Birbirine göre ) . 

Esâfil nasıl bir kelimedir ?

Esâfil ; eski bir kelimedir . Arapça sefalet ‘ ten gelir . Daha ,en bayağılar demektir . || Esâfil –i şark ; şarkın en aşağı tabakası demektir . 

18 Haziran 2016 Cumartesi

Erythrinus nedir ?

Erythrinus ; bir tür kemikli balıktır . Gövdesi biraz yuvarlakça , başı büyük ve burnu basık olan bir hayvandır . Tropik Amerika ‘ nın tatlı sularında yaşadığı da olur . Karaksgillerdendir . 

Matematikte mutlak değer neden negatif olarak dışarıya çıkmaz ?

Matematikte mutlak değer neden negatif olarak dışarıya çıkmaz ?
| - 5 | = - ( - 5 ) = + 5  … Bu kural neden böyledir ?
| + 5 | =  + 5 ‘ tir . Yani mutlak değerin içinin negatif olması sonucun pozitifliğini etkilemez . Mesela ; | - ( 2x + 3 ) | = ? Mutlak değerin içi negatifse o zaman – ile çarpılır ve sonuç öyle çıkar . Yani | - ( 2x + 3 ) | = - ( 3 – 2x ) = 2x + 3  .

Bu tamamen mutlak değerin tanımından kaynaklanır . Çünkü mutlak değer sayı doğrusu üzerinde bir sayının sıfırdan uzaklığıdır . Negatif sayının sıfırdan uzaklığı da pozitif sayınınki de pozitiftir çünkü uzaklığın negatif değeri olamaz mesela  -2 , sayı doğrusu üzerinde sıfırdan 2 birim uzaklıktadır .  

16 Haziran 2016 Perşembe

15 Haziran 2016 Çarşamba

Halit Ergönül kimdir ?

Halit Ergönül ; bir Türk boksörüdür . 15 yaşındayken 54 kiloda İstanbul şampiyonu oldu . 1947 ‘ de Amerika ‘ ya gitti . 1950 ‘ de profesyönel boksör oldu .  

Halit Ergönül 

Raptiye ne demektir ?

Raptiye ; bir addır . Kağıt gibi şeyleri bir yere tutturmaya yarayan , geniş başlı bir çivi demektir .

14 Haziran 2016 Salı

Lala ne demektir ?

Lala ; bir addır . Farsça kökenlidir . 1) Eski kullanımıyla : Çocukların eğitimi ve öğretimiyle görevli erkek bakıcı . 2) Tarihi anlamıyla : Osmanlılarda şehzadeleri eğitmekle görevli devlet adamı .

4 Haziran 2016 Cumartesi

Fatiha suresinin yorumu

1.        Bismillâhirrahmânirrahîm.

2,3,4.  Hamd, Âlemlerin Rabbi, Rahmân, Rahîm, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) mâliki Allah’a mahsustur.
5.        (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.
6,7.    Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.


Yorum : Bismillahirrahmanirrahim ya da besmele ile başlayan Fatiha suresi devam eden ayetlerde hamdın yalnızca tanrıya yapılacağını vurguluyor . “ Hamd , Alemlerin Rabbi , Rahman , Rahim , hesap ve ceza gününün sahibi olan tanrıya aittir . “  “ Tanrım ! Yalnız sana ibadet eder ve yalnız senden yardım dileriz . “ “ Bizi doğru yola ilet ! Kendilerini nimetlendirdiklerinin yoluna , gazabına uğrayanlarınkine  ve sapıkların yoluna değil ! “ Tanrı çok büyüktür . Mesela astronomi bunu gösteriyor . Bize binlerce ışık yılı uzaktaki yıldızları idare ediyor tanrı . Herkese rızık veriyor . Ve bizden inanıp faydalı işler yapmamızı bekliyor . Bir gün tabii ki ona dönecek ve hesap vereceğiz .

Aristo ‘ nun görüşlerini neler etkilemiştir ?

Aristo ‘ nun görüşlerini neler etkilemiştir ?
Aristo , Büyük İskender ‘ in hocalığını yapmış bir düşünürdür . Hocası Platon ‘ dur . Platon ‘ a Eflatun da deniliyor .
Aristo , monarşiyi üstün bir yönetim biçimi olarak görmüştür . Platon da monarşiye sıcak bakanlar arasındaydı .
Platon ‘ un hocası da Sokrates adında idama mahkum edilmiş ünlü bir düşünürdür . Gençleri yozlaştırdığı gerekçesiyle asılan Sokrates ‘ ten Platon çok etkilenmiştir .

Aristo , Platon ‘ un kurduğu Akademi ‘ de eğitim görmüştür . Aristo , Platon gibi sanatı yalnızca taklitten ibaret değersiz bir şey olarak görmemiştir . Etiğin başlangıcını da Sokrates ‘ e kadar götürmek yanlış olmayacaktır . Aristo da etik hakkında görüşleri olan bir düşünürdür . 

3 Haziran 2016 Cuma

İstinaf nasıl bir kanun yoludur ?

İstinaf nasıl bir kanun yoludur ?
İstinaf ülkemiz için yeni sayılabilecek bir uygulamadır ve bir kanun yoludur . İlk derece mahkemelerinin kararlarının hukuka uygunluğunun denetimini yapacak olan ve yeni sayılabilecek bir kurum olan bölge adliye mahkemeleri istinaf mahkemeleridir . 2009 itibariyle pek uygulanan bir sistem  değildir istinaf .
Kanun yolu , hukuk mahkemelerinin kararlarının değiştirilmesi , iptali gibi gerekçelerle bir üst yetkili mahkemede hakkını arayabilmek olarak tanımlanabilir .

İstinaf yoluna başvurular Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ‘ nun ilgili madde hükmünce ilk derece mahkeme kararlarının tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde bölge adliye mahkemesine başvurmak suretiyle olur . İstinaf yoluna başvurmak için ilk şart dilekçeler aşaması denilen yazılı ve imzalı dilekçelerin sunulması aşamasıdır . 

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...