21 Ağustos 2016 Pazar

Sanatta toplumsallık ne ölçüde gerçekleşmelidir ?

Sanatta toplumsallık ne ölçüde gerçekleşmelidir ?
Sanat , toplum içindir veya sanat , sanat içindir …. Bu söylemler eksik söylemlerdir . Çünkü bir yanda kimsenin duymadığı bir eserin alkışlanma ihtimali azdır bir yanda da içte olanı dışa yansıtmak bir gereksinimdir .
Toplumu yansıtan sanat insanın sosyalliğini vurgulamaktadır . İnsan sosyal bir varlıktır , içinde yaşadığı toplumdan ilhamını alacaktır . Ya da çevresinde görmediği bir şeyden ilham alamaz insanoğlu .
Marksist estetik ekonominin etkilediği bir sanattan bahseden bir anlayıştır . Ekonomi temeli üzerinde yükselen bir sanattır bu .
Sanatçı , sanatını icra ederken bazen içindekini olduğu gibi yansıtır bazen de içindekini kamufle ederek sunar . Bu kamuflajın nedeni belki popüler olma gayreti olabilir .
Toplumsallık bir sanat eserinde şart değildir . Yani illaki de sosyal konuları işlemek zorunda değildir sanatçı . Bazen bir çiçekte aşkı göremediğini belirtebilir sanatçı . Sanat , sosyal konuları işlemeden de alkış alabilir . Ama dediğim gibi insanoğlu çevresinden ve içinde yaşadığı toplumun şartlarından tamamen bağımsız da değildir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...