14 Haziran 2018 Perşembe

Bela Veja neresidir ? - Bela Veja şehrinin özellikleri

Bela Veja : Don ırmağı kıyısındaki eski Hazar Türk şehri ve istihkamıdır. Şarkel ‘ in eski Rus kroniklerinde geçen bu ad, Beyaz ev ya da Beyaz çadır ya da Beyaz mesken anlamına gelir.

Ahmet bin Yahya Belâzuri kimdir ? - Ahmet bin Yahya Belâzuri ' nin kısa yaşam öyküsü

Ahmet bin Yahya Belâzuri : Arap tarihçisidir. Şam ve Hıns ‘ ta tahsil gördü. Halife Mütevekkil ve Halife Mustain ‘ in dostluklarını elde etti. Mutez ‘ in oğluna muallimlik yaptı. Bir dedikoduya göre daha zeki olabilmek için belâzur otunun özsuyunu içmiş ve delirip ölmüştür. İslam tarihinin ilk dönemleri için güvenilebilir iki eseri vardır : “ Fütuh-ül-Büldan ( Beldelerin Fethi ) “ , “ Eşrafların Nesepleri “ . 

8 Haziran 2018 Cuma

Kumlu toprakların önem derecesi ( Kumlu topraklar, ne derece önemlidir ? )


KUMLU TOPRAKLARIN ÖNEM DERECESİ ( Kumlu topraklar, ne derece önemlidir ? )

Kumlu topraklar, kireçli topraklara nazaran daha dağılan bir yapıya sahiptirler. Kumlu topraklar, suyu emmede başarılıdırlar.
Kum, deniz plajlarında gözlemlenebilir şekilde ortadadır. Kum, ayrıca çöllerde de gözlemlenebilir. Çöl bitkileri, kumlu topraklarda yaşarlar.
Çöl şartları, bitkilerin normal olarak yaşaması için elverişli değildir. Çünkü yağmur ve su, az bulunmaktadır.
Ayrıca çöller, bitkilerin sık bulunduğu alanlar değildir. Her toprakta olduğu gibi kumlu topraklarda da yetişebilen bitkiler vardır. Ancak kumlu topraklarda bitkilerin bulunuş ve ekilme şekli sık bir dağılış göstermez.
Kaktüs, kumlu topraklarda yetişen önemli bir bitki örneğidir. Bu bitki, aşırı buharlaşmadan ötürü içindeki suyun gitmesini önlemek üzere sık dikenlerle dış kısmı örtülmüş bir bitkidir. Ayrıca kaktüs, toprağın derinliklerinde kök salabilmiş olan ve bunu da suyu iyi olarak bulabilmek ve emmek için yapabilmiş bir bitkidir. Çünkü kumlu topraklarda su, kolay bulunmamaktadır.
Kum, denizlerin plajlarında heykelcik yapmak için de idealdir. Yani kumdan heykelciği kastediyorum. Islak kuma elle şekil vermek kolaydır. Yapılacak şekiller zevke göre değişebilir.
Kumlu topraklarda sık sık çakıl gibi taşçıklar bulunur. Bunun anlamı yalın ayak kumun üzerinde yürüdüğünüz zaman hissettiğiniz taşlardır.
Kum, romatizma gibi hastalıklar için de iyi gelen bir ilaç gibidir. Kumda gömülen bir romatizma hastası için kum, faydalıdır.
Ayrıca kuma ayaklarımızı gömmek de sağlık açısından faydalı olabilir.
Kumlu topraklar, küçük çocuklar için de iyi bir eğlence aracıdır. Çünkü çocuk, kumla el, göz koordinasyonunu geliştirir.
Çocuklar için kumun dışında oyun hamurları da iyi bir eğlence aracıdırlar. Çünkü oyun hamurları da aynı işlevi görebilecek yapıdadırlar.
Genellikle tarım alanlarında kum, pek kullanılmaz. Çünkü ekilen şeyler genelde farklı toprak tiplerine göre yetişirler.
Kumlu alanda yetişen bitkiler pek de tarımsal amaçla kullanılmazlar. Örneğin kaktüs… Yemek için ideal olmayan bir bitkidir.
Kumlu topraklar, dediğim gibi plajlarda bol bulunur. Ancak her plajın kumunun aynı kalitede olmadığını da eklemek istiyorum. Çünkü sizin seçiminiz farklı olabilir.
Kumlu toprak ayrıca boks antrenmanı için de kullanılabilir. Çünkü kum torbası diye tabir edilen bir araç yumruk vurmak ve stres atmak için birebirdir.
Kumlu topraklar saydığım bu faydalarının yanı sıra yeryüzünde bol bulunabilen toprak tipidir. Çünkü bu gün yeryüzünde birçok bölgede ve kıtada çöller ve kumlu topraklar mevcuttur. Çöllerin dışında denizlerin kıyılarında da bulunan bu toprak tipi özellikle turizm açısından önemlidir.

6 Haziran 2018 Çarşamba

Adnan Menderes nasıl bir süreçle asılmıştır ? - Adnan Menderes ' in asılması sürecinin seyri


ADNAN MENDERES ‘ İN ASILMASI SÜRECİNİN SEYRİ ( Adnan Menderes nasıl bir süreçle asılmıştır? )

Adnan Menderes, Demokrat Parti ‘ nin 1950 ‘ li yıllardaki başkanıdır. Ve de aynı zamanda CHP ‘ den sonraki seçilen Demokrat Parti ‘ nin başı olarak başbakandır.
Aslında Adnan Menderes ‘ in asılması hem geleneksel çevrelerde hem de sosyalist düşüncede eleştiri konusu olarak var olmuş bir konudur. Yani hem haklı bulan hem de yadsıyan düşünceler mevcuttur. Ancak demokratik bir seçimle gelen bir anlayışın demokratik bir seçimle gitmesi tabii ki esas olmalıdır.
Adnan Menderes, muhafazakar ve Atatürk ‘ e karşıt söylemlerle oy almış bir kişidir. Kendisi döneminde Atatürk ilke ve inkılaplarının tartışma konusu yapılmış olması o dönemdeki gelişimi yavaşlatıcı olarak yorumlanmıştır. Bu konuda iktidarın gitmesine halkın karar vermesi esas olmalıydı. Yani bir askeri darbe ile ve bir asılma süreciyle bu durum bitmemeliydi.
Onun döneminde daha demokrasi Türkiye ‘ de kültür olarak halkta tam olarak yerleşmemişti. Halkın Atatürk ilke ve inkılaplarına karşı olumlu ve olumsuz bakan kesimleri mevcuttu.
Ancak bu konuda bir oy siyasetinin güdülmüş olmasının halkta demokrasi kültürünün yerleşmesi sürecine olumsuz etki yaptığı açıktır. Demokratik seçimlerle iş başına gelen bir iktidarın demokrasiye ket vuracak şekilde oy siyaseti yapması sakıncalı bir durum yaratmıştır.
Onun döneminde icraattan çok tartışma ya da çatışma kültürünün yaşanması da ayrıca bir sakıncadır. Önemli olan, Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin icraatlarla kalkındırılması olmalıdır. Adnan Menderes döneminde icraat azdır ya da hiç yok gibidir. Devamlı olarak Atatürk ilke ve inkılapları tartışma konusu yapılmıştır.
Onun döneminde askerlerin ya da darbecilerin sabrının taşmış olduğunu gözlemliyoruz. Asılmaya kadar giden bir süreçte Adnan Menderes ‘ in yalnız bırakıldığını da söylemek mümkün.
O şartlar altında Adnan Menderes asılmadan da Atatürk ilke ve inkılaplarının devamlılığı sağlanabilirdi. Yani her dönemde tartışmalar olabilir. Ama bu, bir insanın asılmasına kadar gitmemeliydi. Adnan Menderes ‘ in ne yaptığı halka anlatılabilir ve yeni bir seçimle halkın kararına göre iktidardan uzaklaştırılabilirdi.
Adnan Menderes ‘ in asılması memlekete yol, su, elektrik olarak geri dönmemiştir. Yani bir katkısı olmamıştır. Sadece onu sevmeyenler için geçici bir rahatlatma yaşatmıştır, o kadar !...
Adnan Menderes ‘ in yanı sıra askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılan ve asılan birkaç isim daha vardır. Örneğin Kızılcıklı Mahmut Pehlivan bunlardan biridir.
Kısaca söylemek gerekirse Adnan Menderes, hataları olmuş olan bir seçilmiş liderdi. Ancak seçimle gelenin seçimle gitmesi gerekirdi. Asılması süreciyle değil elbette !...

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...