6 Haziran 2018 Çarşamba

Adnan Menderes nasıl bir süreçle asılmıştır ? - Adnan Menderes ' in asılması sürecinin seyri


ADNAN MENDERES ‘ İN ASILMASI SÜRECİNİN SEYRİ ( Adnan Menderes nasıl bir süreçle asılmıştır? )

Adnan Menderes, Demokrat Parti ‘ nin 1950 ‘ li yıllardaki başkanıdır. Ve de aynı zamanda CHP ‘ den sonraki seçilen Demokrat Parti ‘ nin başı olarak başbakandır.
Aslında Adnan Menderes ‘ in asılması hem geleneksel çevrelerde hem de sosyalist düşüncede eleştiri konusu olarak var olmuş bir konudur. Yani hem haklı bulan hem de yadsıyan düşünceler mevcuttur. Ancak demokratik bir seçimle gelen bir anlayışın demokratik bir seçimle gitmesi tabii ki esas olmalıdır.
Adnan Menderes, muhafazakar ve Atatürk ‘ e karşıt söylemlerle oy almış bir kişidir. Kendisi döneminde Atatürk ilke ve inkılaplarının tartışma konusu yapılmış olması o dönemdeki gelişimi yavaşlatıcı olarak yorumlanmıştır. Bu konuda iktidarın gitmesine halkın karar vermesi esas olmalıydı. Yani bir askeri darbe ile ve bir asılma süreciyle bu durum bitmemeliydi.
Onun döneminde daha demokrasi Türkiye ‘ de kültür olarak halkta tam olarak yerleşmemişti. Halkın Atatürk ilke ve inkılaplarına karşı olumlu ve olumsuz bakan kesimleri mevcuttu.
Ancak bu konuda bir oy siyasetinin güdülmüş olmasının halkta demokrasi kültürünün yerleşmesi sürecine olumsuz etki yaptığı açıktır. Demokratik seçimlerle iş başına gelen bir iktidarın demokrasiye ket vuracak şekilde oy siyaseti yapması sakıncalı bir durum yaratmıştır.
Onun döneminde icraattan çok tartışma ya da çatışma kültürünün yaşanması da ayrıca bir sakıncadır. Önemli olan, Türkiye Cumhuriyeti ‘ nin icraatlarla kalkındırılması olmalıdır. Adnan Menderes döneminde icraat azdır ya da hiç yok gibidir. Devamlı olarak Atatürk ilke ve inkılapları tartışma konusu yapılmıştır.
Onun döneminde askerlerin ya da darbecilerin sabrının taşmış olduğunu gözlemliyoruz. Asılmaya kadar giden bir süreçte Adnan Menderes ‘ in yalnız bırakıldığını da söylemek mümkün.
O şartlar altında Adnan Menderes asılmadan da Atatürk ilke ve inkılaplarının devamlılığı sağlanabilirdi. Yani her dönemde tartışmalar olabilir. Ama bu, bir insanın asılmasına kadar gitmemeliydi. Adnan Menderes ‘ in ne yaptığı halka anlatılabilir ve yeni bir seçimle halkın kararına göre iktidardan uzaklaştırılabilirdi.
Adnan Menderes ‘ in asılması memlekete yol, su, elektrik olarak geri dönmemiştir. Yani bir katkısı olmamıştır. Sadece onu sevmeyenler için geçici bir rahatlatma yaşatmıştır, o kadar !...
Adnan Menderes ‘ in yanı sıra askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılan ve asılan birkaç isim daha vardır. Örneğin Kızılcıklı Mahmut Pehlivan bunlardan biridir.
Kısaca söylemek gerekirse Adnan Menderes, hataları olmuş olan bir seçilmiş liderdi. Ancak seçimle gelenin seçimle gitmesi gerekirdi. Asılması süreciyle değil elbette !...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...