27 Ağustos 2012 Pazartesi

İSLAM ' IN İLK MESCİTLERİ

İSLAM ‘ IN İLK MESCİTLERİ

İslam ‘ da ibadet için her yer tanrıyı anmak açısından birdir . Hz. Peygamber , bütün dünyayı mescit olarak tanıdığını söylüyordu . İslam ‘ ın ilk mescidi Mekke – Medine yolu üzerindeki Kuba köyünde yapılmıştır . Hz. Peygamber ‘ in Medine ‘ de kendisi için yaptırdığı ev ilk cami sayılır . Müslümanlar o dönemde ibadetlerini toplu bir şekilde evlerde yaparlardı .
İlk önceleri kıble Kudüs ‘ tü . Sonra Kâbe kıble olunca Hz. Peygamber ‘ in evindeki kıble olan kuzey yönü , güneye döndü . Hz. Peygamber ‘ in evi taş üzerine tuğladan örülmüştü . Kıble güney olunca Hz. Peygamber , buraya hurma ağacından bir çardak yaptırdı .
Hz. Peygamber ölünce bu eve defnedildi . Bu yapı , sonradan halka açıldı . Ve tamir ve genişletme çalışmalarıyla ilk görünüşünü kaybetti . Ebubekir ve Ömer devirlerinde ordugâh camileri fethedilen yerlerde yapıldı . Basra , Kûfe ve Fustat ‘ ta böyle camiler yapılmıştır .
İlk cami olan bu ev , Mescid – i Nebevi adıyla anılır .
                                                                               Mescid - i  Nebevi ' den bir görünüm
Basra ve Kûfe ‘ de yapılan ordugâh camilerinde minare yoktu . Ezan bir çardak üzerine çıkılarak okunurdu . Ömer devrinde Amr İbnül As tarafından yaptırılan Amr cami , Muaviye zamanında 673 ‘ te tekrar yapıldı ve dört minare eklendi bu camiye .
Tarihçi İbn-ül Zeyyad , 656 yılında Amr camiinde minare olduğunu yazar .
Muaviye zamanında Basra ve Kûfe camileri tekrardan yapılmıştır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...