2 Eylül 2012 Pazar

EKOLOJİNİN DÜŞÜNCESİ

EKOLOJİNİN DÜŞÜNCESİ

Ekoloji , canlı – çevre ilişkisini inceleyen bir bilim dalıdır . Ekoloji ; mühendislik , tıp , eczacılık , toprak bilimleri , matematik , fizik , kimya , biyoloji , limnoloji , oşinografi , sosyal bilimler ( ekonomi , politika , sosyoloji , ..vb. ) gibi bilimlerle yakından ilişkilidir .
Ekoloji , canlı yaşamını inceleyebilmek için canlının kökeni olmak üzere birçok ekolojik faktörü bir araya getirerek ekler ve bunu yapmak zorundadır . Ekolojinin karmaşık işlevini basitleştirmek için ünlü ekologlar Odum ve Reichholf merdiven sistemini önermişlerdir . Buna göre atomla başlayan bu merdiven evrenle son bulur . Ekolojinin ilgi alanına kommunite ( tür topluluğu ) , ekosistem , ekosfer ve alt dalları gibi konular girer .
Canlı , organik veya inorganik maddelerin bulunduğu , yaşamını sürekli etkileyen , mekan birimlerinde yaşarlar . Canlıların sürekli etkilendiği ve etkilediği bu yaşam birimine ortam denir . Çevre ise canlının yaşamının bağımlı olduğu , canlıyı etkileyen süreçler , enerjiler ve maddesel varlıkların bütünlüğüdür .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...