13 Eylül 2012 Perşembe

HAKİKİ NAMAZIN KIYMETİ

HAKİKİ NAMAZIN KIYMETİ
Yüce Allah ‘ ı bir kabul etmek farzların başında gelir . Bundan sonra en büyük farz hakiki namazdır . Hakiki namaz bir amaç doğrultusunda hareket etmektir . Bu bakımdan namaz , ruhun ilacıdır , imanın alametidir , ruhlara şifadır . Tanrı ile karşılaşma şansı hakiki namazda ortaya çıkar . Mümin için çok büyük bir şans !!!...
Bütün dinlerde hakiki namaz olgusu vardı . Biçimsel namaz Hz. Peygamber tarafından güneşin doğuşundan ve batışından sonra olmak üzere iki kere kılınıyordu . Miraç gecesinde beş vakit biçimsel namaz farz olmuştur . Hz. Peygamber ‘ in miracı ise genel kanıya göre Medine ‘ ye hicretlerinden on sekiz ay önce Recep ayının yirmi yedinci gecesi olmuştur .
Kur ‘ an ‘ da ve hadislerde biçimsel namaz anılmıştır . Bir ayette “ Ey Resulüm ! Sana indirilen Kur ‘ an ‘ ı güzelce oku ve namazı gereği üzere kıl . Hakikaten namaz edep ve adaba aykırı şeylerden insanı alıkoyar . ….. Allah bütün yaptıklarınızı bilir . “ denilmektedir . Hakiki namaz çok büyük bir eylemdir .
Bir başka ayette “ Namazı gereği üzere yerine getiriniz , zekatı veriniz . Hayır olarak ne gönderirseniz Allah katında sevap olarak onu bulursunuz , asla kaybolmaz . …” deniliyor . Bir hadiste “ Namaz dinin direğidir . “ denilmiştir .
Bir başka hadiste “ Namaz kişinin kalbinin nurudur , artık sizden dileyen kalbinin nurunu arttırmaya çalışsın . “ denilmiştir .
Bu ayetler ve hadisler hakiki namazın önemini vurgulamakta yeterli görünmektedir .
Hakiki namaz pek büyük bir ibadettir . Namaz , aklı yerinde , buluğ çağına  ermiş her müslümanın yapması gereken bir ibadettir . Hakiki namaza devam edenler pek büyük sevaplara erişecekler , yapmayanlar ise sevap bakımından zarara uğrayacaktır .
Müslümanlar yedi yaşına girmiş çocuklarını hakiki namaza alıştırmakla görevlidirler . Ana baba ve yetiştiriciler hakiki namazı kılmayı öğretir ve uygulatırlar . On yaşına bastığı halde hakiki namaz kılmayan bir çocuğa elle hafifçe vurmak gerekli olabilir .
Düşünürsek Tanrı ‘ nın nimetlerine şükretmek gerektiğini anlayabiliriz . Hakiki namazla şükür borcu yerine getirilmiş olur .  “ Namaz bütün ibadetleri kendisinde toplar “ diye bir söz de vardır ayrıca . Biçimsel namaz kılmak da kişiye huzur veren bir ibadettir . Ancak hakiki namaz kılmak kişinin huzurunu daha çok sağlar . Namaz , kişiyi kötülüklerden alıkoymalıdır . Hakiki namaz bunu fazlasıyla sağlayıcıdır .
Hakiki namaz da biçimsel namaz da tanrının rızası için kılınır . Namaz , pek büyük bir ibadet olmasının yanında ahiret günlerinin mutluluğunu garanti altına alır .
Bu şans ömür boyunca kaçırılmamalıdır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...