13 Eylül 2012 Perşembe

SİYASAL PARTİLERİN ÖMÜRLERİ

Konu : Siyasal partiler ne olursa olsun tabanlarına dayanmak zorundadırlar . Tabanıyla uyumlu olmayan bir yöneticinin tutunması zordur . Siyasal partilerin yüzer – gezer oyları toplamaya çalışmaları da sistem gereği olmalıdır . Komünist partilerin işçi sınıfından ve işçi sınıfının militan güçlerinden doğmuş olması da bir kavram olarak karşımıza çıkar .

SİYASAL PARTİLERİN ÖMÜRLERİ

Siyasal partiler Türkiye ‘ de 1908 ‘ de İkinci Meşrutiyet ‘ in ilanından sonra kurulmuştur . Osmanlı Sosyalist Fırkası adlı bir parti bile kurulmuştu . Asıl ilk parti İttihat ve Terakki Cemiyeti ‘ dir . Bu parti tek parti otoritesini benimsemiş ve diktatörce bir tutum içine girmişti .
Siyasal partiler ekonomik bakımdan güçlü kesimlerce destekleniyorsa kadro partisi , güçsüz olanlar tarafından destekleniyorsa kitle partisi adını alır .
Siyasal partilerin tabanları onların yaşam umududur . Tabanı olmayan bir parti düşünülemez .
Siyasal partiler tabanlarıyla uyumlu oldukları müddetçe ayakta durabilirler . Bu bakımdan yöneticiler de yaşamak için tabanlarına göre davranmak durumundadır .
Tabanı burjuvazi ve orta sınıf olan ve dalgalanma zamanlarında yükseğe çıkan partiler faşist partilerdir .
Kadro partileri belirli bir seçkin kesimin partisi olmaktan , kitle parti rekabeti olunca çıkmak istediler .
Yüzer – gezer oylar genelde kararsız kalan oyları tanımlar . Belirli bir tabanı olan partilerin yüzer – gezer oylara başvurması oy potansiyelinin dağınıklığını önlemede bir etkendir .
Komünist partiler , işçi sınıfının ihtiyaçlarından ve işçi sınıfının militan bölümünden doğmuştur .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...