13 Eylül 2012 Perşembe

SİYASAL GÜÇ HALİNDEKİ PARTİLER

SİYASAL GÜÇ HALİNDEKİ PARTİLER

Siyasal çatışma diye belirtebileceğimiz süreç , kişiler üzerinde olduğu kadar örgütler üzerinde de etkilidir . Bu örgütler arasında akla ilk gelenleri siyasal partiler ve baskı gruplarıdır . Siyasal partiler iktidarı ele geçirme niyetindeyken baskı grupları iktidarı etkileme çabası içerisindedir . Bir ülkedeki siyasal rejimi değerlendirmenin en sağlıklı ölçüsü , o ülkedeki siyasal partilerin sistem ve yapısının değerlendirilmesi olarak söylenebilir .
Parti örgütleri ve yapısı
İlk siyasal partiler kaba bir tanımla eski Yunan ‘ da da vardı . Ancak modern siyasal partiler 19. yy. da Batı Avrupa ‘ da seçim sistemiyle birlikte ortaya çıktı ve oy hakkının genişlemesiyle birlikte bu çıkışlarını sürdürdüler . Aristokrasi ( toprak soylular ) ile burjuvazi ( kent soylular ) arasındaki mücadele sırasında adayları desteklemek ve seçim masraflarını karşılamak üzere komiteler meydana geldi . Aynı dünya görüşünü savunan milletvekilleri gruplaşmaya başladılar . Komiteler arasındaki bağıntının ortaya çıkmasıyla birlikte siyasal partiler kurulmuş oldu .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...