6 Kasım 2012 Salı

Augustin Pyrame De Candolle kimdir ?


Augustin Pyrame De Candolle kimdir ? : İsviçreli botanikçidir . Cenevre ' de doğmuş aynı yerde ölmüştür . 1778 ' de doğmuş , 1841 ' de ölmüştür . Cenevre ' nin gurur duyduğu bir isimdir .
16. yy. da Cenevre ' ye gelen Güney Fransalı soylu bir protestan ailedendir . Bir teziyle tıp doktoru oldu . Özellikle botanik alanında eserler verdi .
Cenevre Fransa ' ya bağlanınca Paris ' e gitti . 1808 ' de Montpellier üniversitesinde botanik profesörü oldu . 1813 ' te eserlerinin en önemlilerini yazdı . Eserleri "botanik üzerine notlarım " adına benzer isimlerdedir .
Cuvier ve Lamarck ile dostluk kurdu . Lamarck , " Fransa Florası " adını verdiği eserinin üçüncü basımını hazırlama görevini ona verdi . O da kitabı baştan aşağıya yenileştirdi . Ayrıca Fransa ' nın tarım bölgelerinin tam bir coğrafyasını çıkardı .
Cenevre ' de adına kurulan botanik bahçesinin yönetimine ve tabiat bilimleri kürsüsünün başına geçti . Prodrome adını verdiği eserini bitiremedi .Cenevre ' de yaptığı botanik üstüne çalışmalarla bu şehri bu çalışmaların gözde merkez yeri haline getirdi .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...