7 Aralık 2012 Cuma

Bilgiden nasıl faydalanılabilir ?


Bilgiden nasıl faydalanılabilir ? : Bilgi bilen ve bilinen arasında kurulan nesnel tanım önermeleridir . Günlük hayatta bilgilerimize sık sık başvururuz . Teorik bilginin kullanım şekli elbette vardır fakat karar almada bir kaynaklık her zaman teşkil etmeyebilirler .
Keçinin boynuzu olduğunu bilmek keçiye arkamızı dönmememizi sağlar . Otobüs durağında beklerken fazla gürültülü konuşulmayacağını biliriz . Sinemada son filmlerin hangileri olduğu gideceğimiz filmi seçmemizde yarar sağlar .
Kedilerin tırnaklarının ayaklarında saklı olduğunu biliriz de " Aman kedi tırmalamasın ! " deriz .Köpeklerin sivri dişleri olduğunu biliriz de yanına ısırır diye yaklaşmayız .
Bilgi , günlük yaşamda karşımıza sık sık çıkar . İntihar edenlerin haberlerini okuduğumuzda o şeyin kötü olduğu sonucuna varırız .
İnternetten yararlanmayı biliriz de merak ettiğimiz şeyleri ondan öğreniriz .
Güveçte sütlaç pişirildiğini biliriz de sütlacı güveçte pişirmenin daha iyi olduğu sonucuna varabiliriz .
Sait Faik Abasıyanık ' ın bohem hayatı yaşadığını biliriz de " Onun gibi olmayayım " diyebiliriz .
Orta Çağ ' da skolastik felsefenin hakim olduğunu biliriz de " Çok şükür o zamanlarda yaşamamışım . " diyebiliriz .
Başım tuttu deyince başımızın ağrıdığını anlatabilmiş oluruz .
Bilgi hakkında daha pek çok örnek verilebilir . Ama öğrendiğimiz şeylerin hayata katkısı olabileceğini bilmemiz bile bize pek çok avantaj sağlayacaktır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...