1 Aralık 2012 Cumartesi

İnsan kaynakları yönetiminin evrimi nasıl olmuştur ?

İnsan kaynakları yönetiminin evrimi nasıl olmuştur ? : İnsan kaynakları yönetimi önceden personel yönetimi olarak adlandırılıyordu . Türkiye ' de bundan 15 yıl öncesine kadar İKY yoktu .
Sanayi Devrimi ile birlikte başlayan insan kaynakları önce iş gücü terimini kullandı . İnsan kaynakları sermayesi ya da entellektüel sermaye iş gücü yerine günümüzde kullanılan bir kavram olmuştur .
İnsan kaynakları yönetiminde çalışanların güdülenmesi esastır . İK yöneticisi çalışanların yanında yer almalıdır . İnsan kaynaklarında çalışanların ortak bir heyecana yönlendirilmesi ise tam anlamıyla bir İKY işlevidir .
Maaş sisteminin düzgün çalışması veya adil bir sistem çalışanların rakip firmalara geçme oranlarını azaltmaktadır .İK yöneticileri de kurmay yetkisini kullanarak komuta yöneticilerine bu hususlarda danışmanlık yapmak ve emir vermemek durumundadır .
İnsan kaynakları yöneticileri güncel yönetim sistemlerini de araştırmalıdırlar . Çalışanların aidiyet duygularının arttırılması hususunda İK yöneticilerine önemli görevler düşmektedir .
İyi bir terfi sistemi de iş devir oranını düşürecektir . İyi bir ahlak sistemi , iyi bir disiplin sistemi demektir .Disipline önem veren bir işletmede İK yöneticilerinin de payları büyük olmaktadır .
İKY , işletmenin kalite konusundaki hassasiyetinin bir göstergesidir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...