30 Kasım 2013 Cumartesi

Yoksullukla mücadele için çözüm - 2 -


Hedef : Kırdan kente göçün önlenmesi
Çözüm :  Köylerde alışveriş merkezleri kurulacak .
Gerekçesi : Köy hayatının canlanması lazım .
Gerçekleşmesi kesin olan hali : Köylerde köylerin büyüklüğüne bağlı olarak Migros gibi marketlerin yer aldığı alışveriş merkezleri kurulacak . Alışveriş hayatı canlanacak .
Gerçekleşme süreci nasıl olacak ? : Köylere yatırım yapılması tartışılacak . Sermaye sahipleri de bu yöntemi düşünerek uygulamaya koyacaklar .
Gerçekleşmesi kesin olan zamanı : 2015-2024 arası

Yoksullukla mücadele için çözüm -1-


Hedef : Asgari ücretin iki katına çıkarılması
Çözüm :  Asgari ücretle çalışanlar için bağış kampanyaları düzenlenecek .
Gerekçesi : Geçim şartları zor .
Gerçekleşmesi kesin olan hali : Asgari ücretle çalışanların aileleri için çeşitli yardım ve bağış kampanyaları düzenlenecek . Devlet , topladığı geliri asgari ücretlilerin maaşına zam olarak yansıtacak .
Gerçekleşme süreci nasıl olacak ? : Asgari ücretle çalışanların daha iyi şartlarda yaşaması gereği tartışılacak . Ve bu konuda vicdani duygularla devlet bu kampanyaları uygulamaya koyacak .
Gerçekleşmesi kesin olan zamanı : 2015 - 2027 arası

İşsizlikle ilgili çözüm - 2 -


Hedef : İşsizlere asgari ücret kadar maaş bağlanması
Çözüm :  İşsizlerin reklam tişörtleri giyip dolaşması karşılığında devletten işsizler ek maaş alacaklar .
Gerekçesi : İşsizlerin yaşamaları için gelire ihtiyaçları var .
Gerçekleşmesi kesin olan hali : İşsizler reklam tişörtleri giyip dolaşacaklar . Ve reklam gelirini devlet işsizlere ek maaş olarak yansıtacak .
Gerçekleşme süreci nasıl olacak ? : İşsizlere ek gelir gelmesinin yolları tartışılacak . Ve de bahsettiğim yöntem akla gelip uygulamaya konulacak .
Gerçekleşmesi kesin olan zamanı : 2017-2024 arası

İşsizlikle ilgili bir çözüm - 1 -


Hedef : Memurların motivasyonlarının arttırılması
Çözüm :  Memurlara hizmetleri karşılığında bahşiş alma yetkisi tanınacak .
Gerekçesi : Memurlar , moral olarak desteklenmeli .
Gerçekleşmesi kesin olan hali : Memurların müşterilerden bahşiş almaları sağlanacak . Yalnız bu bahşiş 2 $ ile sınırlı olacak . Daha iyi çalışma karşılığı daha iyi ücret almış olunacak .
Gerçekleşme süreci nasıl olacak ? : Memurların daha iyi ücret alabilmelerinin yolu tartışılacak . Ve de memurların ücret almaları için bu yöntem devletçe uygulamaya konulacak .
Gerçekleşmesi kesin olan zamanı : 2018 - 2025 arası

29 Kasım 2013 Cuma

Ezberlemek , zihni açar mı ?

Ezberlemek , zihni açar mı ? : Ezberlemek , bilgilerin eksiksiz tekrarına dayanan bir işlemdir . Kur ' an hafızları gibi ezberlemek zihni yormaktan başka bir şey değildir .
Mecazi manada ezberlemek ise konunun eksiksiz tekrarı demek değildir . Öğrenilenlerin hafızaya nakşedilmesi ya da kazınması demektir .
Tiyatro oyuncularının en büyük problemlerinden birisi de ezberlemektir . Ezberlenecek materyalin parçalara ayrılarak ezberlenmesi ve sık tekrarı ezberi kolay kılar .
Bu bakımlardan ezberlemek öğrenmek anlamında kullanıldığında zihni bozmaz . Aksine zihni açıcı bir özelliğe sahiptir .
Ezber , kolay değildir . Gerek gerçek manada gerekse mecazi manada ezber emek ister . Sık tekrara dayanan ezber zihni belli bir ölçüde köreltir .
Tiyatro oyuncuları , sık tekrarla ezberlerler . Ve en umulmadık bir anda repliklerini unutmaları olasıdır . Bu bakımdan sık tekrar unutmaya gebedir .
Sadece ezberlemeye dayalı bir eğitim ve öğretim verimli olamaz . Karşılaştırma , tanımlama , örneklendirme gibi yetiler de işin içine katılmalıdır .

Eisenach , neresidir ?

Eisenach : Almanya ' da , 1980 ' li yıllarda Doğu Almanya ' da Erfurt idare bölümünde bir şehirdir .

Eirene Dukas kimdir ?

Eirene Dukas : Bizans imparatoriçesi . 1066 - 1120 arası yaşamıştır . Andronikos Dukas ' ın kızıdır . 1078 ' de evlendi ve büyük bir nüfuza sahip oldu .

Aristophanes ' in komedisi Eirene nasıl bir oyundur ?

Eirene ( Barış ) : Aristophanes ' in komedisidir . Bu oyunda koro çiftçilerden oluşmuştur . Isparta ve Atina arasında bir sürtüşme vardır . Barış övülerek savaşın bitmesi istenir . Bir bağcı Olympos ' a çıkarak tanrılardan barışın yolunu sorar . Hermes , Savaş ' ın ezici bir etkiye hazırlandığını ve Barış ' ı bir mağaraya attığını söyler . Bağcı , Barış ' ı kurtarır . Zırh gibi aletlerin tacirlerinin karşı koymasına rağmen bu olayı kutlar . Hasat tanrıçası Opora ile evlenir . Bu oyunun Nikias Barışı ' ndan önce oynanmış olması dikkate değerdir .

26 Kasım 2013 Salı

Fitil nedir ?

Fitil : Arapça kökenli bir isimdir .
1. Mum , gaz yağı lambalarına konulan , yanmayı sağlayıcı pamuk iplik ya da şerit .
2. Derin yaraların içine konulan gazlı bez .
3. Kumaşın altına kaytan konularak oluşturulan kabartmalı yol .

21 Kasım 2013 Perşembe

Orucun sıhhat ve farziyyet şartları nelerdir ?

Orucun sıhhatine dair şartlar vardır . Bunlar müslüman olmak , akıl sahibi olmak ve de büluğ çağına ermektir . Müslüman olmayana oruç farz olmaz . Akıl sahibi bir müslüman çocuğun tuttuğu oruç nafile olup sahih olur .
Oruç farziyyetine dair diğer şartlar hasta olmamak ve ikamet etmektir . Hasta olanlara ve yolculara oruç farz değildir . Bunlar tutamadıkları günleri sonra kaza ederler . Hayız ve nifas halinde olan kadının da orucu sahih olmaz . Kadının hayız ve nifas halinden sonra orucunu kaza etmesi gerekir .
Bir de niyet etmek lazımdır . Niyet edilmeden oruç bütün müçtehidlere göre geçerli değildir .

Elek kelimesinin farklı versiyonları nelerdir ?

Camcılıkta elek : Ayna yapımında , yabancı maddelerden ayırmak için civayı süzmekte kullanılan delik kumaş .
Kuyuculukta ; titreşimli elek : Titreşim yapan , kuyudan çamurla çıkan taş toprağı ayırmaya yarayan özel elektir .
1980 ' li yılların teknolojisinde elek makinesi nedir ? : Taş ocağından çıkarılan maddeleri büyüklüklerine göre ayıran , alternatif hareketli bir elekle donatılmış bir eleme makinesidir .
Değirmen eleği : Öğütülmüş maddeleri elemeye yarayan araçtır .

14 Kasım 2013 Perşembe

Marksizm , sosyolojide ne derece etkili olmuştur ?

Marksizm , sosyolojide ne derece etkili olmuştur ? : Karl Marks , 1818 - 1883 arasında yaşamış bir düşünürdür . Toplumsal ilişkileri tarihsel materyalizm denilen bir düşünceyle açıklamaya çalışmıştır .
Geleneksel Marksistler , Marks ' ın teorilerine son derece bağlı kalmışlardır . Yeni Marksistler ise Marks ' tan etkilenmekle birlikte birçok noktada yeni düşünceler ileri sürmüşlerdir .
Sosyoloji , toplumbilim olarak da anılır . Toplumsal ve sosyal kelimeleri de aynı anlamda kullanılırlar .
Marksizm , kapitalizmin bir gün sona ereceğini ve de kapitalist ülkelerde sosyalizmin yeşereceğini söylüyordu . Halbuki sosyalizm , kapitalist olmayan Rusya ' da yeşerdi ve kapitalizm ölmedi .Çin gibi komünist ülkeler bile kapitalizme doğru açılarak dünya dengelerinde bir taş olduklarını kanıtladılar .
Marks ' a göre alt yapı ve üst yapı olarak iki başlık vardır . Alt yapı ekonomidir ve de üretim araçlarına sahip olan sınıf , üst yapı olan din , hukuk , siyaset , ideoloji gibi kavramları yönlendirmektedir .
Marksizm , maddeye aşırı yönelimle eleştirilmiştir . Marks , toplumun alt yapının hakim ideolojisine göre çarpıtılmış bir bilince sahip olduğuna inanıyordu . Yeni Marksistler , ekonomi kavramından ziyade ideolojilerin de bir toplumu yönlendirebileceğini savunmaktadırlar .

Lületaşı üretiminde Eskişehir ' in rolü nedir ?

Lületaşı üretiminde Eskişehir ' in rolü nedir ? : Eskişehir , bir üniversite ve sanayi kentidir . Şeker pancarından şeker eldesi bu şehir için önemlidir . Lületaşı bol miktarda Eskişehir ' de üretilir .
Eskişehir ' de Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri , gençliğin Eskişehir ' de buluşmasını sağlamıştır . Kiremit fabrikaları gibi fabrikalarıyla Eskişehir , sanayi açısından önemlidir .
Eskişehir ' den lületaşı ihracı yani dışarıya satımı yasaktır . Bunun nedeni kaynakların değerlendirilmesi ve taklidinin önlenmesi düşüncesidir . Lületaşından biblolar , ağızlıklar , pipolar yapılmakta ve de Eskişehir ' de bunlar satışa sunulmaktadır .
Lületaşının ihracının yasak olması , bu madenin kıymetli olmasındandır . Türkiye ' de sadece Eskişehir ' de çıkarılan bu maden , turistlerin ilgisini çekmekte ve Odunpazarı ' nda örnek lületaşı ürünleri sergilenmektedir .
Ayrıca Eskişehir ' de Köprübaşı ' nda eskiden Çukur Çarşı olarak bilinen yerde de lületaşı satışı yapılmaktadır .
Lületaşı , ilginç , kıymetli ve de hediyelik eşya olarak önemli bir taş olarak Eskişehir ' de üretilmekte ve satılmaktadır .

12 Kasım 2013 Salı

Eleğin anlamı nedir ve ilgili deyimlerin anlamları neler olabilir ?

Elek : İsimdir . Elemek ‘ ten “ ele – k “ şeklinde türetilmiştir . Taneli veya un gibi toz halinde olan şeyleri yabancı maddelerden ayırmak için kullanılan , tahta bir kasnağı olan ve de tel , kıl , gözenekli ,..vb. bezlerle yapılan alet .
Elekten geçirme : Un gibi maddelerin tanelerinin irisini ufağından ayırmak ve de bu taneleri sınıflandırmak için yapılan işlem . Kuru ve ıslak elekten geçirme olarak iki türlüdür .
Eleğini boğazına geçirmek : Elinde avucunda ne varsa kaybetmek .
( Un eleyip ) Eleğini duvara asmak : İşini bitirip bir kenara çekilmek .

Elekten geçirmek : Titizlik ve dikkatle incelemek , araştırmak .

10 Kasım 2013 Pazar

Elejinin tarihi geçmişi nasıldır ?

Eleji : İsimdir . Yunanca “ elegia “ matem şarkısı , Latince  “ elegia “ ve Fransızca “ élégie “ den türetilmiştir . Yunanistan ‘ da Eskiçağ ‘ da yazılan bir tür şiir , hüzün kokan lirik şiir ve elejinin melankolik yapısına uygun tüm şiirler anlamlarına gelir .
Eleji , Eskiçağ ‘ da Yunanistan ‘ da doğdu . Flütle beraber söylenirdi . Kimi zaman siyasi ve ahlaki , kimi zaman hikmetli , felsefi ve ayrıca duygulu bir yapı taşırdı . İskenderiye ‘ de eleji biçim değiştirir : Mitolojik telmihleri , aşk acı ve üzüntülerini anlatır .

Roma ‘ ya eleji , İskenderiyelileri örnek alanlar tarafından sokuldu . Catullus , Tibillus , Ovidius gibi şairler Roma ‘ da elejiyle aşk , acı , keder , ölüm düşünceleri , aşk melankolisi , sürgüne gönderilen bir kişinin acı haykırışları gibi duyguları dile getirdiler .

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...