14 Kasım 2013 Perşembe

Lületaşı üretiminde Eskişehir ' in rolü nedir ?

Lületaşı üretiminde Eskişehir ' in rolü nedir ? : Eskişehir , bir üniversite ve sanayi kentidir . Şeker pancarından şeker eldesi bu şehir için önemlidir . Lületaşı bol miktarda Eskişehir ' de üretilir .
Eskişehir ' de Anadolu ve Osmangazi Üniversiteleri , gençliğin Eskişehir ' de buluşmasını sağlamıştır . Kiremit fabrikaları gibi fabrikalarıyla Eskişehir , sanayi açısından önemlidir .
Eskişehir ' den lületaşı ihracı yani dışarıya satımı yasaktır . Bunun nedeni kaynakların değerlendirilmesi ve taklidinin önlenmesi düşüncesidir . Lületaşından biblolar , ağızlıklar , pipolar yapılmakta ve de Eskişehir ' de bunlar satışa sunulmaktadır .
Lületaşının ihracının yasak olması , bu madenin kıymetli olmasındandır . Türkiye ' de sadece Eskişehir ' de çıkarılan bu maden , turistlerin ilgisini çekmekte ve Odunpazarı ' nda örnek lületaşı ürünleri sergilenmektedir .
Ayrıca Eskişehir ' de Köprübaşı ' nda eskiden Çukur Çarşı olarak bilinen yerde de lületaşı satışı yapılmaktadır .
Lületaşı , ilginç , kıymetli ve de hediyelik eşya olarak önemli bir taş olarak Eskişehir ' de üretilmekte ve satılmaktadır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...