14 Kasım 2013 Perşembe

Marksizm , sosyolojide ne derece etkili olmuştur ?

Marksizm , sosyolojide ne derece etkili olmuştur ? : Karl Marks , 1818 - 1883 arasında yaşamış bir düşünürdür . Toplumsal ilişkileri tarihsel materyalizm denilen bir düşünceyle açıklamaya çalışmıştır .
Geleneksel Marksistler , Marks ' ın teorilerine son derece bağlı kalmışlardır . Yeni Marksistler ise Marks ' tan etkilenmekle birlikte birçok noktada yeni düşünceler ileri sürmüşlerdir .
Sosyoloji , toplumbilim olarak da anılır . Toplumsal ve sosyal kelimeleri de aynı anlamda kullanılırlar .
Marksizm , kapitalizmin bir gün sona ereceğini ve de kapitalist ülkelerde sosyalizmin yeşereceğini söylüyordu . Halbuki sosyalizm , kapitalist olmayan Rusya ' da yeşerdi ve kapitalizm ölmedi .Çin gibi komünist ülkeler bile kapitalizme doğru açılarak dünya dengelerinde bir taş olduklarını kanıtladılar .
Marks ' a göre alt yapı ve üst yapı olarak iki başlık vardır . Alt yapı ekonomidir ve de üretim araçlarına sahip olan sınıf , üst yapı olan din , hukuk , siyaset , ideoloji gibi kavramları yönlendirmektedir .
Marksizm , maddeye aşırı yönelimle eleştirilmiştir . Marks , toplumun alt yapının hakim ideolojisine göre çarpıtılmış bir bilince sahip olduğuna inanıyordu . Yeni Marksistler , ekonomi kavramından ziyade ideolojilerin de bir toplumu yönlendirebileceğini savunmaktadırlar .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...