14 Şubat 2014 Cuma

Hafızasını kaybeden insanlardan farklı yönlerimiz nelerdir ?

Hafızasını kaybeden insanlardan farklı yönlerimiz nelerdir ? : Hafıza ; bilgilerimizin depolandığı bir alandır . Nöronlar ile sağlanır .
Hafızası kayba uğramış insanların sinir sistemlerinde bozulmalar meydana gelmiş demektir . Sinir sistemi olmasaydı uyartılara cevap veremez , hafızamızı kullanamazdık .
Hafıza , her insanda vardır . Unutmalar bazen istendik bazen de istenmedik bir biçimde meydana gelebilmektedir .
İcat yapan insanoğlu hafıza olmasaydı kuşlar gibi uçamazdı . Ya da denizde balıklar gibi gidemezdi .
Hafıza , bilgi ışığında kararlar alır . Bilgi ise insanın doğayla kurduğu iletişim sonucunda elde ettiği nesnel tanım önermeleridir . Mesela elimde tuttuğum bir kaleme bakarak " Bu kalem mavidir . " dersem bir bilgi önermesi üretmiş olurum . Yok eğer " Bu kalemin rengini beğenmedim ." dersek bu sefer de bilgi değil düşünce cümlesi kurmuş oluruz . Bilgi ile düşünce arasındaki ayrım bu bakımdan önemlidir .
Alışverişleri hafızamız aracılığıyla yaparız . Alacağımız maddeleri ister hikaye kurarak bağlayalım ister bağlamayalım sonuçta hafıza sayesinde hatırlar ve alışverişimizi yaparız .
Hafıza bakımından önemli olan , hayatımız hakkında kararlar alabilmektir . Evlilik , mesela , böyle bir konudur . Evlenme programlarında konuşan insanlar hafızalarını kullanmak zorundadırlar . Yoksa evlilik yapmak mümkün olmazdı .
Yolda yürürken bile hafızamız işin içindedir . Arabalara çarpmadan yolda yürümek hafıza ve dikkat isteyen bir iştir .
Bakkaldan bir şey alacağımız zaman " Bunun fiyatı nedir ? " diyebilmek için bile hafızamız devrededir .
Sevgilimize hediye alırken onun doğum gününü hatırlamak da bir hafıza işidir . " Acaba ona ne hediye etmeli ? " sorusunun cevabını bulmak da bir hafıza ve düşünme işidir .
Hafızası olmayan insanlardan en büyük farkımız sevgiyi dile getirebilmektir .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...