25 Şubat 2014 Salı

Çoklu ortam hangi anlamlara gelir ve tarihi nasıldır ?

ÇOKLU ORTAM ( MULTIMEDIA ) HAKKINDA
Çoklu ortam kavramına değinecek olursak şunu söyleyebiliriz ; çoklu ortam , metin , ses , görüntü , animasyon , müzik gibi öğeleri barındıran bilgisayar destekli bilgidir . Çoklu ortam kavramı yabancısı olduğumuz bir kavram değildir .
Çoklu ortam lineer ve non – lineer olmak üzere ikiye ayrılır . Lineer çoklu ortamda , izleyici bir sinema filmi seyretmiş olsun , izleyicinin bir etkileşimi yoktur . Halbuki non – lineer çoklu ortamda mesela bilgisayar oyunlarında takipçinin yoğun bir etkileşimi vardır .
Çoklu ortam kavramına denk gelen multimedianın içindeki “ multi “ çoklu demektir .

Çoklu ortam kavramı 1960 ‘ lı yıllara kadar gider . Microsoft firması ilk çoklu ortam desteği olan Video for Windows ‘ u ortaya koydu . Apple firması da yine çoklu ortam desteği olan Quick Time programını piyasaya sürdü . Çoklu ortamın bu günkü anlamı 1990 ‘ lı yıllarda başlar .

Psikoloji hangi alanları kapsar ?

PSİKOLOJİNİN TANIMI VE KAPSAMI İLE İLGİLİ
Günlük yaşantımızda davranışlarımız söz konusu olduğunda bunu anlamaya çalışan pek çok bilim alanıyla karşılaşırız . Davranışlar ; kişilerin yaptığı ve ölçülebilen her şeydir . Zihinsel süreçler de hatırlama gibi etkinliklerdir .
İşte davranışları ve zihinsel süreçleri anlamaya çalışan bir bilim vardır , o da psikolojidir . Psikologlar günlük yaşantıda sorduğumuz sorulara benzer sorularla uğraşırlar . Sadece davranışlar değil algı , motivasyon , tutumlar , rüyalar gibi geniş bir yelpazeye de hitap ederler .
Günümüzde psikologların sorduğu sorulara benzer konuları işleyen nice edebiyatçılar , sanatçılar , bilim insanları vardır . Fakat psikoloji sistemli , güvenilir ve amprik ( duyulara , deneyime dayalı ) veriler sağlar .

Psikologlar bu bilimin bilgileriyle pek çok sorunu gidermekte , ihtiyacı olanlar bu bilimden faydalanmaktadır . Yeni davranışlar edinmede de bu bilgiler kullanılmaktadır .

20 Şubat 2014 Perşembe

Ekanim veya akanim nedir ?

Ekanim veya Akanim : Çoğul isimdir . Arapça “ üknum “ dan türetilmiştir . “ Ekanim veya akanim “ deki a uzun okunur . Eski bir kelimedir . Temeller , asıllar demektir .

Ekâbir neye denir ?

Ekâbir : Çoğul isimdir . Arapça “ kebir “ ( = büyük ) ‘ ten türetilmiştir . Büyükler  , ileri gelenler demektir .  “ Ona itaat etmeyen ekâbir ve eşraf-ı Kureyş hep zelil ve hakir olsa gerektir . ( Cevdet Paşa ) ||  Ekâbir kapısı : Osmanlı imparatorluğunda  büyük devlet memurlarının daireleri için halk arasında kullanılan deyim . || Ekâbir kulu : Osmanlı imparatorluğunda büyük devlet memurlarının dairelerinde bulunan kimseler için halk arasında kullanılan deyim .

Ejsk şehri nereye aitti ?

Ejsk : 1980 ‘ li yıllarda S.S.C.B  ‘ de bir şehirdi . Azak denizine dökülen Eja nehri ağzındaydı . O zamanlarki nüfusu 55500 kişiydi . Sanayi merkezi olarak yün iplikçiliği ve balıkçılığı ünlüydü .

Ek nedir ? Ek yeri nedir ?

Ek : İsimdir . Eksiğini gidermek veya yeni bir parça ilave etmek üzere katılan parçadır . : Perdenin ucuna ek konulması hiç hoş olmamış . || Sıfattır . Katılmış , eklenmiş : Ek ödenek . Ek görev . Eş anlamlısı “ ilave “ dir . || Ek yeri : Eklem yeri . Yara izi .

14 Şubat 2014 Cuma

Hafızasını kaybeden insanlardan farklı yönlerimiz nelerdir ?

Hafızasını kaybeden insanlardan farklı yönlerimiz nelerdir ? : Hafıza ; bilgilerimizin depolandığı bir alandır . Nöronlar ile sağlanır .
Hafızası kayba uğramış insanların sinir sistemlerinde bozulmalar meydana gelmiş demektir . Sinir sistemi olmasaydı uyartılara cevap veremez , hafızamızı kullanamazdık .
Hafıza , her insanda vardır . Unutmalar bazen istendik bazen de istenmedik bir biçimde meydana gelebilmektedir .
İcat yapan insanoğlu hafıza olmasaydı kuşlar gibi uçamazdı . Ya da denizde balıklar gibi gidemezdi .
Hafıza , bilgi ışığında kararlar alır . Bilgi ise insanın doğayla kurduğu iletişim sonucunda elde ettiği nesnel tanım önermeleridir . Mesela elimde tuttuğum bir kaleme bakarak " Bu kalem mavidir . " dersem bir bilgi önermesi üretmiş olurum . Yok eğer " Bu kalemin rengini beğenmedim ." dersek bu sefer de bilgi değil düşünce cümlesi kurmuş oluruz . Bilgi ile düşünce arasındaki ayrım bu bakımdan önemlidir .
Alışverişleri hafızamız aracılığıyla yaparız . Alacağımız maddeleri ister hikaye kurarak bağlayalım ister bağlamayalım sonuçta hafıza sayesinde hatırlar ve alışverişimizi yaparız .
Hafıza bakımından önemli olan , hayatımız hakkında kararlar alabilmektir . Evlilik , mesela , böyle bir konudur . Evlenme programlarında konuşan insanlar hafızalarını kullanmak zorundadırlar . Yoksa evlilik yapmak mümkün olmazdı .
Yolda yürürken bile hafızamız işin içindedir . Arabalara çarpmadan yolda yürümek hafıza ve dikkat isteyen bir iştir .
Bakkaldan bir şey alacağımız zaman " Bunun fiyatı nedir ? " diyebilmek için bile hafızamız devrededir .
Sevgilimize hediye alırken onun doğum gününü hatırlamak da bir hafıza işidir . " Acaba ona ne hediye etmeli ? " sorusunun cevabını bulmak da bir hafıza ve düşünme işidir .
Hafızası olmayan insanlardan en büyük farkımız sevgiyi dile getirebilmektir .

12 Şubat 2014 Çarşamba

Kişisel rehberlikte uzman öğretmenlere düşen görevler nelerdir ?

Kişisel rehberlikte uzman öğretmenlere düşen görevler nelerdir ? : Rehberlik ; yol gösterme , aydınlatma , bu vasıtayla kişiyi eğitme gibi anlamlara sahiptir .
Bir kişinin rehberliğe başvurmasının çeşitli sebepleri olabilir ; örneğin okul başarısı düşüktür . Ya da iyi konuşma zorluğu çekiyor olabilir .
Kişisel rehberlik , bireyin kendisini tanımasını , potansiyelinin farkında olmasını sağlayıcıdır .Birey , rehberlikte kendisini zorlayan problemleri nasıl çözebileceğini görür .
Kişisel rehberlik , okullarda psikolog veya sınıf öğretmenlerinin yapması gereken bir iştir . Sınıf öğretmenleri her bireyin farklı bir dünyası olduğunu görmeli ve bunları keşfetmeye çalışmalıdır .
Kendi potansiyelini göremeyen bir öğrenciye öğretmenleri yol gösterecektir . En az anne baba kadar karşılaşılan kişidir öğretmen . Bireyi toplumsallaşmaya itici bir unsur olmalıdır öğretmen .
Bir okulda öğretmenin olmaması düşünülemez . Öğretmen , öğrencileri tanımalıdır . Bireylerin kendilerini ifade etmesi ve kendisini anlatması bu bakımdan çok önemlidir .
Rehberlik her çağın ihtiyacı olan bir iştir . Lisedeki veya ilköğretimdeki bir öğrencinin her zaman ihtiyaç duyacağı bir alandır .
Bireylerin okul başarısızlığında rehberlik kişiyi motive edici bir rol üstlenmelidir . Öğrencilerin ailevi problemleri olabilir . Ya da çevreleriyle iletişimi zayıf olabilir . Bu gibi konularda rehberlik öğrencinin okulda başarısını arttırmaya yönelik bir tutum takınmalıdır .
Rehberlik ; kişinin üniversite yıllarında bile ihtiyaç duyabileceği bir alandır .

10 Şubat 2014 Pazartesi

Ektoplazi nedir ?

Ektoplazi : Medyumlara has bir özel etkiye bağlı olarak maddesel cisimlerin görünmesidir .

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...