30 Eylül 2012 Pazar

S harfinden inciler

Su piresi : Tatlı sularda yaşayan kabuklu bir hayvandır . ( Daphnia pulex ; su piresigiller ) . Su biti de denilir .
Su piresigiller : Tatlı sularda yaşayan , akvaryumlarda yem olarak kullanılan kabuklu böcekler familyasıdır . ( Daphniidae ) . Su bitigiller de denilir .
Supya : ( Yunanca ‘ da sepia ) . Sepya demektir .
Sur : ( Arapça ‘ da sûr ) . Düşmanlardan korunmak için kentin ya da şatonun etrafına yapılan yüksekçe kalın duvar ; kale duvarı da denilir .

28 Eylül 2012 Cuma

Caprese Michelangelo ve Capri nedir ?

Caprese Michelangelo : İtalya ‘ da bir köydür . Toscana yakınlarındadır . 1980 ‘ li yıllarda 2700 nüfusluydu . Michelangelo ‘ nun doğum yeridir .
Capri : İtalya ‘ da Napoli ilinde bir küçük adadır . Eski adı Caprae ‘ dir . Sorrento yarımadasının uzantısındadır . 1980 ‘ li yıllardaki nüfusu 7700 ‘ dü . Adanın manzarası çok güzeldir , iklimi de elverişli olduğundan ötürü güney İtalya ‘ nın önemli turistik merkezlerinden biridir . Caprae ‘ de Tiberius on bir yıl yaşadı ve burasını üne kavuşturdu . Tiberius ‘ un saray kalıntıları burada mevcuttur . Bu ada , kalkerli kayaçlardan oluşmaktadır ve oyulu kıyıları vardır .

27 Eylül 2012 Perşembe

Sabahattin Kudret Aksal ' ın şiir tarzları

Şiir serüvenine 1938 ‘ de başlayan Sabahattin Kudret Aksal , ilk şiirlerinde küçük insanların sıradan yaşamını şehir olayları çerçevesinde yalnızlık , tedirginlik , avarelik , barış ve yolculuk isteği gibi temalarla işlemiştir . Sonradan şiirinde çevre – doğa – zaman – insan ilişkisini işlemiştir . Bu işleyişte şiiri gücünü sözcüklerin seçiminden ve kullanılmasından almaktadır . İlk kitabı “ Şarkılı Kahve “ ( 1944 ) ‘ den “ Bir Zaman Düşü “ ( 1984 ) ‘ ne kadar olan şiirlerini tek kitap halinde yayımlamıştır : “ Şiirler “ ( 1988 ) .

21 Eylül 2012 Cuma

A harfiyle yapılan kelimeler - 1 -

A – a ( isim ) : 1.  Türkçe ‘ de 29 harfimizin , 8 sesli harfimizin de ilk harfidir .  2. Sıralamada sayıların yerine kullanılır . Bir yerine  ( a ) örneğinde olduğu gibi . 3. İki uzun a ünlüsü gibi okunduğunda Anadolu ‘ da Ağa yerine kullanılır . Ali Ağa ( aa) örneğinde olduğu gibi .
a ( ünlem ) : Bir olay karşısında söylenen bir ünlemdir . Cümlenin başında veya sonunda olabilir . Sesle söylendiğinde şaşırma , beğenme veya üzüntü bildirir .
aba ( abâ ) ( Arapça isim ) : Kalın kumaştan yapılmış bir tür ceket ya da bu ceketin yapıldığı kumaştır .
abanmak ( isim fiil ) : Bir şeye yaslanmak , ağırlığını vererek yaslanmaktır .
abanoz ( Farsça isim ) : 1. Sert , ağır , koyu renkli bir ağaç türü . ( Abanoz çok iyi cila yapılabilmesi ile ünlüdür . ) 2. Çok siyah anlamında kullanılır . ( Gözleri abanoz gibi . ) 3. Çok sert ve dayanıklı anlamında kullanılır . ( Abanoz gibi masa )

19 Eylül 2012 Çarşamba

Mahrifuze Hatice kimdir ?


Mahrifuze Hatice kimdir ? : 1. Ahmet ‘ in hanımıdır . İstanbul ‘ da 1621 ‘ de ölmüştür . Genç Osman ‘ ı dünyaya getirmiştir (1604 ) . Oğlu 2. Osman adıyla tahta çıktıktan ( 1618 ) sonra devlet işlerine karışmak istediyse de nüfuzlu kaynanası Mehpeyker Kösem Sultan tarafından engellendi .

Mahâritin ve mahârit -i munzamanın anlamı


Mahâritin anlamı nedir ? : Mahrut kelimesinin çoğuludur . Eski matematikte koni veyahut koni şeklindeki cisimler demektir .
Mahârit - i munzama : Yanardağdan çıkan kül ve taş cisimler demektir .

13 Eylül 2012 Perşembe

HAKİKİ NAMAZIN KIYMETİ

HAKİKİ NAMAZIN KIYMETİ
Yüce Allah ‘ ı bir kabul etmek farzların başında gelir . Bundan sonra en büyük farz hakiki namazdır . Hakiki namaz bir amaç doğrultusunda hareket etmektir . Bu bakımdan namaz , ruhun ilacıdır , imanın alametidir , ruhlara şifadır . Tanrı ile karşılaşma şansı hakiki namazda ortaya çıkar . Mümin için çok büyük bir şans !!!...
Bütün dinlerde hakiki namaz olgusu vardı . Biçimsel namaz Hz. Peygamber tarafından güneşin doğuşundan ve batışından sonra olmak üzere iki kere kılınıyordu . Miraç gecesinde beş vakit biçimsel namaz farz olmuştur . Hz. Peygamber ‘ in miracı ise genel kanıya göre Medine ‘ ye hicretlerinden on sekiz ay önce Recep ayının yirmi yedinci gecesi olmuştur .
Kur ‘ an ‘ da ve hadislerde biçimsel namaz anılmıştır . Bir ayette “ Ey Resulüm ! Sana indirilen Kur ‘ an ‘ ı güzelce oku ve namazı gereği üzere kıl . Hakikaten namaz edep ve adaba aykırı şeylerden insanı alıkoyar . ….. Allah bütün yaptıklarınızı bilir . “ denilmektedir . Hakiki namaz çok büyük bir eylemdir .
Bir başka ayette “ Namazı gereği üzere yerine getiriniz , zekatı veriniz . Hayır olarak ne gönderirseniz Allah katında sevap olarak onu bulursunuz , asla kaybolmaz . …” deniliyor . Bir hadiste “ Namaz dinin direğidir . “ denilmiştir .
Bir başka hadiste “ Namaz kişinin kalbinin nurudur , artık sizden dileyen kalbinin nurunu arttırmaya çalışsın . “ denilmiştir .
Bu ayetler ve hadisler hakiki namazın önemini vurgulamakta yeterli görünmektedir .
Hakiki namaz pek büyük bir ibadettir . Namaz , aklı yerinde , buluğ çağına  ermiş her müslümanın yapması gereken bir ibadettir . Hakiki namaza devam edenler pek büyük sevaplara erişecekler , yapmayanlar ise sevap bakımından zarara uğrayacaktır .
Müslümanlar yedi yaşına girmiş çocuklarını hakiki namaza alıştırmakla görevlidirler . Ana baba ve yetiştiriciler hakiki namazı kılmayı öğretir ve uygulatırlar . On yaşına bastığı halde hakiki namaz kılmayan bir çocuğa elle hafifçe vurmak gerekli olabilir .
Düşünürsek Tanrı ‘ nın nimetlerine şükretmek gerektiğini anlayabiliriz . Hakiki namazla şükür borcu yerine getirilmiş olur .  “ Namaz bütün ibadetleri kendisinde toplar “ diye bir söz de vardır ayrıca . Biçimsel namaz kılmak da kişiye huzur veren bir ibadettir . Ancak hakiki namaz kılmak kişinin huzurunu daha çok sağlar . Namaz , kişiyi kötülüklerden alıkoymalıdır . Hakiki namaz bunu fazlasıyla sağlayıcıdır .
Hakiki namaz da biçimsel namaz da tanrının rızası için kılınır . Namaz , pek büyük bir ibadet olmasının yanında ahiret günlerinin mutluluğunu garanti altına alır .
Bu şans ömür boyunca kaçırılmamalıdır .

SİYASAL PARTİLERİN ÖMÜRLERİ

Konu : Siyasal partiler ne olursa olsun tabanlarına dayanmak zorundadırlar . Tabanıyla uyumlu olmayan bir yöneticinin tutunması zordur . Siyasal partilerin yüzer – gezer oyları toplamaya çalışmaları da sistem gereği olmalıdır . Komünist partilerin işçi sınıfından ve işçi sınıfının militan güçlerinden doğmuş olması da bir kavram olarak karşımıza çıkar .

SİYASAL PARTİLERİN ÖMÜRLERİ

Siyasal partiler Türkiye ‘ de 1908 ‘ de İkinci Meşrutiyet ‘ in ilanından sonra kurulmuştur . Osmanlı Sosyalist Fırkası adlı bir parti bile kurulmuştu . Asıl ilk parti İttihat ve Terakki Cemiyeti ‘ dir . Bu parti tek parti otoritesini benimsemiş ve diktatörce bir tutum içine girmişti .
Siyasal partiler ekonomik bakımdan güçlü kesimlerce destekleniyorsa kadro partisi , güçsüz olanlar tarafından destekleniyorsa kitle partisi adını alır .
Siyasal partilerin tabanları onların yaşam umududur . Tabanı olmayan bir parti düşünülemez .
Siyasal partiler tabanlarıyla uyumlu oldukları müddetçe ayakta durabilirler . Bu bakımdan yöneticiler de yaşamak için tabanlarına göre davranmak durumundadır .
Tabanı burjuvazi ve orta sınıf olan ve dalgalanma zamanlarında yükseğe çıkan partiler faşist partilerdir .
Kadro partileri belirli bir seçkin kesimin partisi olmaktan , kitle parti rekabeti olunca çıkmak istediler .
Yüzer – gezer oylar genelde kararsız kalan oyları tanımlar . Belirli bir tabanı olan partilerin yüzer – gezer oylara başvurması oy potansiyelinin dağınıklığını önlemede bir etkendir .
Komünist partiler , işçi sınıfının ihtiyaçlarından ve işçi sınıfının militan bölümünden doğmuştur .

SİYASAL GÜÇ HALİNDEKİ PARTİLER

SİYASAL GÜÇ HALİNDEKİ PARTİLER

Siyasal çatışma diye belirtebileceğimiz süreç , kişiler üzerinde olduğu kadar örgütler üzerinde de etkilidir . Bu örgütler arasında akla ilk gelenleri siyasal partiler ve baskı gruplarıdır . Siyasal partiler iktidarı ele geçirme niyetindeyken baskı grupları iktidarı etkileme çabası içerisindedir . Bir ülkedeki siyasal rejimi değerlendirmenin en sağlıklı ölçüsü , o ülkedeki siyasal partilerin sistem ve yapısının değerlendirilmesi olarak söylenebilir .
Parti örgütleri ve yapısı
İlk siyasal partiler kaba bir tanımla eski Yunan ‘ da da vardı . Ancak modern siyasal partiler 19. yy. da Batı Avrupa ‘ da seçim sistemiyle birlikte ortaya çıktı ve oy hakkının genişlemesiyle birlikte bu çıkışlarını sürdürdüler . Aristokrasi ( toprak soylular ) ile burjuvazi ( kent soylular ) arasındaki mücadele sırasında adayları desteklemek ve seçim masraflarını karşılamak üzere komiteler meydana geldi . Aynı dünya görüşünü savunan milletvekilleri gruplaşmaya başladılar . Komiteler arasındaki bağıntının ortaya çıkmasıyla birlikte siyasal partiler kurulmuş oldu .

8 Eylül 2012 Cumartesi

SAİT FAİK ' TEN BİR SATIR

Konu : Sait Faik Abasıyanık , Şimdi Sevişme Vakti adlı şiir kitabını 1953 ‘ te çıkarır . İlk yayımlanan hikayesi 1929 ‘ da Milliyet gazetesinde çıkar . Medarı Maişet Motoru , ilk romanıdır . Kendisi , siroz teşhisi konulduktan sonra alkolü bırakmış fakat sonradan yeniden başlamıştır . Daha sonra da sürekli kan kaybından ölmüştür . Kendisi , Zincirlikuyu Mezarlığı ‘ nda toprağa verilmiştir .

SAİT FAİK ‘ TEN BİR SATIR
Sait Faik Abasıyanık , küçüklüğünden beri disiplini sevmezdi . Serbest bir hayat düzeni sürmeyi tercih etmiştir kendisi .
Şimdi Sevişme Vakti adlı kitabını 1953 ‘ te çıkarır . Bu , bir şiir kitabıdır . İlk romanı olan Medarı Maişet Motoru ise 1944 ‘ te çıkar piyasaya .
İlk yayımlanan hikayesi 1929 ‘ da Milliyet gazetesinde çıkar .
1950 ‘ li yıllara gelindiğinde kendisine siroz teşhisi konulmuştu . Hastalık psikolojisi eserlerine de yansımıştır .
Alkolü bıraktıktan sonra tekrar alkole döndü ve rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı . Sonra da sürekli kan kaybından öldü . Kendisi Zincirlikuyu Mezarlığı ‘ nda toprağa verildi .

YILMAZ MORGÜL ' ÜN SANAT AŞKI

Konu : Yılmaz Morgül ‘ ün sanat aşkı

YILMAZ ‘ IN ADI VAR

Yılmaz Morgül , bazı kimseler tarafından sevilmeyen bir sanatçı olarak karşımıza çıkar . Halbuki Yılmaz Morgül , başarılı şarkılarıyla müziğe ismini yazdırmayı başarmış bir sanatçıdır .
Elveda İstanbul , hicaz makamında başarılı bir şarkısıdır .
İmaj bırakmak için bazen pazulu bir erkek görüntüsü çizmiştir .
Yılmaz Morgül , sesiyle Bülent Ersoy ‘ u andırabilmektedir .
Gazinolarda şarkı söyleyen Morgül , aynı zamanda hayır konserlerine de gidebilmektedir .
Yılmaz Morgül , en son 2010 yılında bir albüm çıkarmıştır .
 Seslendirdiği eserler , sanat müziği alanında olduğu kadar fantezi müzik alanına da kayabilmektedir .

2 Eylül 2012 Pazar

EKOLOJİNİN DÜŞÜNCESİ

EKOLOJİNİN DÜŞÜNCESİ

Ekoloji , canlı – çevre ilişkisini inceleyen bir bilim dalıdır . Ekoloji ; mühendislik , tıp , eczacılık , toprak bilimleri , matematik , fizik , kimya , biyoloji , limnoloji , oşinografi , sosyal bilimler ( ekonomi , politika , sosyoloji , ..vb. ) gibi bilimlerle yakından ilişkilidir .
Ekoloji , canlı yaşamını inceleyebilmek için canlının kökeni olmak üzere birçok ekolojik faktörü bir araya getirerek ekler ve bunu yapmak zorundadır . Ekolojinin karmaşık işlevini basitleştirmek için ünlü ekologlar Odum ve Reichholf merdiven sistemini önermişlerdir . Buna göre atomla başlayan bu merdiven evrenle son bulur . Ekolojinin ilgi alanına kommunite ( tür topluluğu ) , ekosistem , ekosfer ve alt dalları gibi konular girer .
Canlı , organik veya inorganik maddelerin bulunduğu , yaşamını sürekli etkileyen , mekan birimlerinde yaşarlar . Canlıların sürekli etkilendiği ve etkilediği bu yaşam birimine ortam denir . Çevre ise canlının yaşamının bağımlı olduğu , canlıyı etkileyen süreçler , enerjiler ve maddesel varlıkların bütünlüğüdür .

Nevruz kelimesinin anlamı

Nevruz: Bir isimdir. Farsça’dan gelmedir. Eski bir inanı ş a g ö re, y ı l ı n ve bahar ı n ilk g ü n ü kabul edilen ve do ğ an ı n yenid...